Novo hapšenje: Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede oštetili za 63 miliona

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su V. M. (1982), organizatora, i četiri pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama na štetu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede protivpravno prisvojili 62.387.018 dinara, saopštio je večeras MUP.

 

 

ČITAJTE I: Hapšenje u Žablju zbog krađe kukuruza i pšenice iz Robnih rezervi

 

 

 

Takođe, uhapšeni su i A. B. (1969), bivše odgovorno lice Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, koji se, osim udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tereti i za zloupotrebu službenog položaja, kao i S. L. (1997), osumnjičen za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.

Kako se dodaje u saopštenju, policija intenzivno traga za još jednim pripadnikom ove organizovane kriminalne grupe.

Sumnja se da je V. M., 2017. godine, organizovao ovu kriminalnu grupu s planom da pripadnici grupe pronalaze osobe zainteresovane da u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede apliciraju za dobijanje namenskih kredita za nabavku višegodišnjih zasada voća, vinove loze i hmelja.

On je potom, kako se sumnja, davao precizne instrukcije Lj. M. i T. S. da na svoje ime registruju privredna društva, koja nikada nisu imale evidentiran ulaz-izlaz robe za sadni materijal, niti su se ikada bavile proizvodnjom, prometom i uvozom sadnog materijala, dok takođe nisu ni registrovana u Upravi za zaštitu bilja i Fitoregistru, i da sačinjavaju fiktivne predračune i falsifikovane račune o nabavci sadnog materijala koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava predavali Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 
 
  1. L. je, kako se sumnja, pomogao T. S. da pronađe nosioce poljoprivrednih gazdinstava kojima je predavao fiktivne predračune za apliciranje za kredit.
  2. B. se tereti da je navedene zahteve rešavao prioritetno i odobravao ih bez prethodne odluke Saveta ili je uticao na članove komisije da ove zahteve uvrste u konačnu listu, iako nisu ispunjavali uslove konkursa i zakonom propisane uslove, na osnovu čega im je Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede isplatio ukupno 113.550.374 dinara od čega su V. M. i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe za sebe zadržali ukupno 62.387.018 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Izvor: Agrosmart

Ostavite komentar