Novosadski sajam: Lov, ribolov, ekologija od 28.9.do 2.10. na jednom mestu

 

Novosadski sajam svoje kapije će za izlagače i posetioce  Međunarodnog sajma lova i ribolova i Sajma ekologije otvotiti od srede, 28. septembra do nedelje, 2. oktobra. Na konferenciji za novinare, koja je održana ovim povodom, rečeno je da će na sajamskim manifestacijama nastupiti oko 100 izlagača iz Srbije, Mađarske, BiH i Austrije.

 

 

ČITAJTE I: Poklon-igra na Sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije

 

 

 

Pored izložbene postavke u halama i na otvorenom delu Sajmišta biće organizovane i stručne aktivnosti, radionice, edukacije. Takođe, izlagači najavljuju i brojne zanimljivosti, takmičenja i atrakcije. Sem toga, posetioce sa kupljenim ulaznicama očekuju vredne nagrade jer je Novosadski sajam u saradnji sa izlagačima organizovao Poklon-igru. Cena pojedinačne karte je 350 dinara. Ulaznice za kolektivne posete (najmanje 15 osoba), kao i one za kolektivne posete đaka i studenata, penzionere i decu od 7 do 12 godina koštaju 300 dinara. Za kolektivne posete neophodno je dostaviti najavu sa brojem posetilaca – na memorandumu udruženja, zadruge, škole ili fakulteta, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

Planirano je da Novi Sad dobije reciklažno dvorište, a kako bi se njegov izgled približio građanima u okviru Sajma ekologije kod teretnog ulaza 1 biće Reciklažno ostrvo.  Njegova svrha je da se prikaže primarna selekcija otpada. Građani će moći da donesu otpad i za uzvrat dobiju ulaznicu za Sajam. Prikupljaće se papir, staklo, pet ambalaža, limenke, gume, jestivo ulje, električni i elektronski kao i kabasti otpad.

Količina otpada koju bi građani trebali da donesu za dobijanje ulaznice  su:

-10 kg hartije

-1l korišćenog jestivog ulja

-30 čepova

-5 limenki

-5 flaša pet ambalaže

-2 gume

-5 staklenih flaša

-1 komad električnog otpada

-1komad elektronskog otpada

-1 komad kabastog otpada

Pored ulaznice, recikleri su obezbedil dodatne prigodne poklone poput cvetnih sadnica, sadnica drveta i jestivog ulja.

Prema rečima generalnog direktora Slobodana Cvetkovića Novosadski sajma se potrudio da ovogodišnji LORIST bude kvalitetan i da zainteresuje posetioce. U Hali 1nalaziće se najvažniji segmenti vezani za lov i ribolov. Lovci znaju da je u toku priprema pred lovnu sezonu koja uskoro počinje, tako da je ovo idealan trenutak da se opreme po specijalnim sajamskim popustima i pogodnostima koje izlagači nude.

– Ono što je novina, pored Hale 1 i Aule koje su tradicionalno izlagačke, ove godine smo uključili i Halu “Master“, a biće prilika za sve posetioce da pogledaju štand kojim su se država Srbija i Ministarstvo poljoprivrede prošle godine predstavil na Svetskoj izložbi trofeja u Budimpešti, pod nazivom ONE WITH NATURE, s tim što će taj štand, kod nas biti još veći. Na 500 kvandratnih metara biće 620 trofeja, rekao je Cvetković.

On je najavio i prateće sadržaje , a među njima su Konjički turnir u preponskom jahanju, obrada mesa divljači, druženje sa sokolarima, izložba fotografija pasa mešanaca, defile lovačkih pasa, prva lovačko-kinološku školica. Za najmlađe biće prikazana demonstracija vabljenja, organizovana  školica ribolova, radionice, pravljenje igračaka od recikliranog materijala itd.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Petar Samolovac rekao je da resorni sekretarijat pruža punu podršku organizaciji Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije.

– U delu lovstva, samo u 2022. godini Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio je iznos od 75 miliona dinara, a od 2011. godine je upravo za promociju i razvoj lovstva  opredeljeno je oko 430 miliona dinara. Pored toga smatramo još bitnijim da je u tom periodu utvrđeno 157 lovišta, tako da smo na neki način ne samo uticali na razvoj lovstva već i na zaštitu divljači i njenog staništa – rekao Samolovac.

JP “Vojvodinašuma” tradicionalno učestvuje na Sajmu lova i ribolova, a ove godine se potrudilo da napravi još bolji štand. Prošle godine stand je zauzimao 160 kvadrata, a ove godine će biti na tri sprata i 307 kvadrata, najavio je direktor ovog javnog preduzeća Roland Kokai.

– Na štandu ćemo prikazati 80 trofeja iz ovogodišnje rike jelena i 5 ili 6 dermopreparata gde ćemo prikazati ekotip jelena iz sremskih šuma i ekotip jelena iz Banata, iz Deliblatske peščare jer takvi jeleni imaju i preko 300 kilograma. U okviru Sajma ekologije, na centralnom delu našeg štanda ćemo prikazati dva zaštićena područja, to su Gornje Podunavlje i Obedska bara, dok će na štandu „Izložba lovne faune Republik Srbije“, od 600 prikazanih trofeja, 111 će biti naših, poručio je Kokai.

On je najavio deseto takmičenje gađanja glinenih golubova koje će biti održano u Kaćkoj šumi, proslavu 20 godina postojanja  “Vojvodinašuma” i tradicionalno spremanje lovačkog paprikaša.

Sanja Momčilović Bognič, zamenica predsednika Lovačkog saveza Vojvodine podsetila je da će ovaj savez u decembru proslaviti jubilej – 100 godina postojanja.

-U čast tog jubileja, otvara se prvi Muzej lovstva u Srbiji. Taj Muzej nam mnogo znači jer će on imati edukativni karakter. Zamišljeno je da se u njemu organizuju edukacije i promocije lovstva. U izradi tog Muzeja, izuzetno veliku pomoć imamo od “Vojvodinašuma”. Organizovaćemo I Donatorsko veče na kojem ćemood naših lovaca prikupljati trofeje koji će biti ostavljeni na trajno čuvanje  u Muzeju lovstva Vojvodine, rekla je Momčilović Bognič.

Ona je najavila je  da će na štandu Lovačkog saveza Vojvodine biti održan i Memorijal Jaroslavu Papu uz postavke fotografija ovog velikog  fotografa i prijatelja prirode.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Dragica Branković, v.d. načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine naglasila je da je pitanje unapređeneja životne sredine veoma važno, i da Grad Novi Sad posvećuje izuzetnu pažnju ovim sajmovima na kojima i redovno učestvuje.

-Naša ciljna grupa su deca i svake godine pa i ove, organizujemo radionice za decu nižih razreda osnovnih škola, tako da ako je neko posetio štand Gradske uprave, mogao je da vidi da je veoma dinamično i interesantno. Imamo obećanje da ćemo ove godine dobiti interaktivnu igricu u kojoj će deca moći sama da učestvuju, ali će takođe moći da im se pridruže i odrasli, najavila je Brankovićeva.

Radno vreme sajmova biće od 10 do 19 časova. U nedelju, 2. oktobra radno vreme za posetioce biće od 10 do 17 časova.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

 

Ostavite komentar