Novosadski sajam u narednoj godini na čelu CEFE – za predsednika izabran Boris Nadlukač

 

Novosadski sajam je danas bio domaćin predstavnicima sajamskih organizacija i kuća, a povod je bila sednica Generalne skupštine Asocijacije CEFA. Na sednici Generalne skupštine doneta je odluka da će Boris Nadlukač, izvšni direktor za sajamsku delatnost Novosadskog sajma, biti predsednik CEFE u narednoj godini.

Boris Nadlukač, novi predsednik CEFA

U uvodnom izlaganju, dosadašnji predsednik CEFE, Ivajlo Ivanov je, pre svega Novosadskom sajmu čestitao stogodišnjicu postojanja.

 

 

ČITAJTE I: Nikola Lovrić novi direktor Novosadskog sajma

 

 

– U ime CEFA organizacije želim vam jednako uspešnih narednih 100 godina. Posle dve veoma teške godine i krize koja je zadesila i našu industriju mi se vraćamo na put svoga oporavka. Suočavamo se sa novim izazovima i imamo zadatak da naše strategije prilagodimo budućnosti. Nadam se da ćemo danas plodonosnim diskusijama doći do novih ideja, novih zamisli i da ćemo usvojiti novu dobru praksu, naglasio je Ivanov.

Novosadski sajam je rastao i razvijao se 100 godina. Danas je brend ne samo Novog Sada i Autonomne pokrajine Vojvodine, već i Srbije, a prisutnima se obratio ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Slobodan Cvetković.

– Želeo bih da kažem još par reči koje su direktno vezane za sajamsku industriju i privredu Srbije a u vezi su sa EXPO 2027. Čestitam Beogradskom sajmu, na celokupnim aktivnostima Vladi Republike Srbije i predsedniku Republike na ozbiljnim logističkim i pripremnim aktivnostima jer nije bilo lako dobiti ovu kandidaturu. U tom smislu i kao bivši direktor Novosadskog sajma i član CEFE, ako mogu da utičem, delegirao bih temu – da sva iskustva koja CEFA, a delom i UFI imaju u organizacijama EXPA budu kao praksa podeljeni sa nama kako bismo mi uspeli da napravimo najbolji mogući događaj. Mi EXPO 2027 vidimo kao jednu ozbiljnu privrednu šansu za Republiku Srbiju, rekao je Cvetković.

On je naglasio da ima još puno pripremnih aktivnosti na izgradnji infrastrukture koja treba da bude spremna do početka EXPA. Ohrabrio je sve članove, direktore CEFE i UFI-ja i naglasio da sajamska idustrija ima budućnost.

-Nadam se da smo prošli najteža vremena koja smo imali u vreme KOVIDA 19. Svima je jasno da su to bila ozbiljna finansijska i na drugi način izazovna vremena. CEFA i učešće na ovim sastancima sigurno kroz kvalitetnu razmenu saznanja mogu da pomognu razvoju sajamske industrije, zaključio je Cvetković.

Novosadski sajam, priredbama koje održava, spaja mnoge privredne grane. Podrška stiže iz Vlade Republike Srbije, ali i iz pokrajinskih i gradskih institucija.

– Sama činjenica da ste vi danas u Novom Sadu na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u Republici Srbiji govori da ste nam poklonili poverenje, da ovaj važan skup održimo upravo na mestu koje jeste toliko značajno. Govorim pre svega o Novosadskom sajmu i njegovoj godišnjici, ali govorim i o Novom Sadu kao administrativnom centru Vojvodine, centru IT industrije cele Srbije i kao centru digitalne poljoprivrede što nam je posebno važno, rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

LORIST – Sam lova i ribolova

On je zamolio goste da pored ovog svakako značajnog službenog dela pogledaju i obiđuz, pre svega Novi Sad, a onda i Sremske Karlovce i Frušku Goru.

-Posle tog obilaska i divnog dana u Novom Sadu biće vam kristalno jasno zašto smo ponosni na Novi Sad i našu Srbiju, naglasio je Ivanišević.

Novosadski sajam je, kako je rekao član Gradskog veća za privredu Novog Sada Milorad Radojević,  izuzetno važan za Grad Novi Sad u privrednom, turističkom i svakom drugom smislu i doprinosi, direktno i indirektno, prihodima u budžet Novog Sada. Sto godina postojanja pokazuje da Novosadski sajam ima perspektivu u budućnosti. Kroz ovih 100 godina je prošao kroz mnoge izazove i probleme koji su zadesili celu sajamsku industriju. I članstvo u ovakvim organizacijama doprinelo je da se svi ti problemi lakše prebrode, naravno i da se sve ono što je budućnost sajamske industrije lakše ostvari.

– Siguran sam da će odluke koje budete danas doneli ići u pravcu razvoja sajamske industrije, ali i da će kroz njih i gradovi koji imaju sajmove napredovati i razvijati se. Novi Sad i Novosadski sajam i u budućnosti će biti dobri domaćini, naglasio je Radojević.

Međunarodni poljoprivredni sajam Novosadskog sajma je davne 1958. godine primljen u članstvo svetske sajamske porodice UFI Approved Event.  Član svetske porodice su i Sajmovi LORIST. Među učesnicima skupa danas je na Novosadskom sajmu bio i Nik Dagdejl Mor regionalni direktor UFI-ja za Evropu koji je Novosadskom sajmu čestitao stogodišnjicu i dodao:

-Novosadski sajam ima važnu ulogu kako u industriji tako i u poslovnom smislu – spaja ljude i biznis, i lično se veoma radujem budućoj saradnji.

U ime domaćina, Novosadskog sajma, prisutne je na sednici Generalne skupštine Asocijacije CEFA  pozdravio Boris Nadlukač, izvršni direktor za sajamsku delatnost.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

– Novosadski sajam je u martu, 2001. godine, postao punopravni član CEFE jer smo još tada prepoznati kao dobar timski igrač. Poseban doprinos u sajamskoj industriji jesu aktivnost Asocijacije i njena stabilna platforma koja je dobar oslonac za komunikaciju, transfer znanja i razmenu iskustava na međunarodnom nivou. Naša sajamska kuća je i dugogodišnji punopravni član UFI-ja. Više od 65 godina uživa punu podršku i poštovanje među ostalim članicama. Mi ćemo se i dalje truditi da stečeno poverenje opravdamo u godinama koje dolaze jer nas na to obavezuje tradicija, naglasio je Nadlukač.

Učesnici skupa danas su, između ostalog, analizirali zaključke i aktivnosti od poslednje održane Generalne skupštine i finansijski izveštaj rada članica Asocijacije.

 

Izvor: NOVOSADSKI SAJAM