O „Inovacijama u ratarsrskoj i povrtarskoj proizvodnji“ 12. i 13. oktobra na beogradskom Poljoprivrednom fakultetu

 

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u okviru XI Simpozijuma sa međunarodnim učešćem,   12. i 13. oktobra okupiće se stručnjaci iz zemlje i inostranstva kako bi prezentovali svoje radove i razmenili iskustva na temu „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“.

 

 

ČITAJTE I: Spelta – žitarica prošlosti i budućnosti

 

 

Institut za ratarstvo i povrtarstvo zemunskog Poljoprivrednog fakulteta svake druge godine organizuje simponzijum, a ove sedmice obeležiće dve decenije kako se u kontinuitetu tokom njegovog održavanja prikazuju najnovija dostignuća i trendovi u poljoprivrednoj nauci vezanoj za ratarsku i povrtarsku proizvodnju.

Ove godine akcenat će biti stavljen, kako za Agroportal.rs kaže prof. dr Vladan Pešić,predsednik Programskog odbora ovog naučnog skupa,  na uticaj klimatskih promena na biljnu proizvodnju, primena „dubokih“ tehnologija u poljoprivredi, poput veštačke inteligencije, biotehnologije i bioinformatike, informacione tehnologije i precizna poljoprivreda.

Prof. dr Vladan Pešić, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu

-Takođe će biti prezentovane inovacije u proizvodnji tradiocionalnih industrijskih kultura poput soje, suncokreta, strnih žita, kao i alternativnih poljoprivrednih kultura kao što je amarant. Održivim upravljanjem prirodnim resursima, prvenstveno zemljištem i vodama, prikazaće se nove tehnologije u poljoprivredi. Govoriće se i o novouvedenim standardima na globalnom nivou kojima se u takvoj poljoprivrednoj proizvodnji čuvaju resursi, objašnjava Pešić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

On naglašava da se značaj simpozijuma ogleda u razmeni naučnih saznanja o trendovima u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji, međusobnom povezivanju istraživača na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, razmeni iskustava i dogovora o budućim zajedničkim projektima.

 

Piše: J. Bajšanski

Foto: Agroportal.rs