Obrenovčani razvili vazdušni berač bobičastog voća koji može da zameni 200 radnika

 

Površine pod borovnicom kako u Srbiji tako i u svetu su u trendu rasta i sve ih je više. Uprkos toj činjenici u Srbiji još nema mašinskog berača za borovnice a u svetu se i te kako prodaju. Naša pamet i znanje iz Obrenovca stvorili su berač borovnice, a taj projekat podržala je i država kroz projekat podrške za inovativnost.

U pitanju je mašina Kokan koju pravi porodična kompanija za koju je verovatno u tom smislu malo ko čuo u Srbiji, ali zato jeste u Americi, Španiji i ostatku sveta. Ova firma trenutno zapošljava više od 70 radnika i do sada su širom sveta prodali preko 100 berača za borovnicu. Trenutno posluju u Švajcarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Australiji, Čileu i SAD.

 

 

ČITAJTE I: Precizna poljoprivreda – uhvatiti korak sa inovacijama

 

 

 

Imajući u vidu da su pre svega bili okrenuti zapadnom tržištu kažu da će od naredne godine pokušati da svoje mašine prodaju i na domaćem tržištu. U svetlu nedostatka radne snage i rasta troškova berbe ova mašina će svakako biti odlično rešenje.

Nakon četiri prototipa vazdušnog berača, 2013. godine je predstavljen konačan proizvod Vazdušni berač bobičastog voća KOKAN500S, traktorom vučeni berač sa sopstvenim dizel agregatom za pokretanje svih mehanizama na beraču, nezavisno od traktora koji ga vuče.

Vazdušni berač voća КOКAN500S, obezbeđuje inovativno i dokazano rešenje za efikasno branje različitih vrsta bobičastog voća uključujući maline, borovnice, kupine i crne ribizle. Inovativna tehnologija vazdušnog branja, oponašajući oluju, opstrujava rodne grane biljke prekidnim vazduhom kontrolisane brzine i bez fizičkog kontakta vrši branje samo tehnološki zrelih plodova bez oštećenja.

Prema rečima Marka Kokanovića ova mašina je konstruisana tako da se vodi računa o tome da se ne ošteti biljka. Ovo je kao ideja nastalo još 2002. godine i kasnije se razvijala dok nije došlo do komercijalizacije 2013 godine.

– Reč je o vazdušnoj pušci koja je kontrolisane brzine i frekvencije i na taj način se dobija mogućnost i da se krošnja trese do te mere da otpadne zreo plod a da zeleni ostane. Kako ne bi dolazilo do oštećenja plodova postavljeni su vazdušni jastuci koji prihvataju plod i transportuju ga bezbedno do gajbica. Zatim je potrebno prebiranje plodova, jer ipak 10% plodova nije ekstra klasa koju očekuju kupci – kaže Kokanović.

Prema rečima sagovornika Agrobiznis magazina, mašinu opslužuju četiri radnika. Ona samu sebe isplati za dve sezone, a može da zameni 200 berača borovnice.

Ono što je velika prednost ovih mašina je što mogu da rade berbu kako na otvorenom prostoru tako i u plastenicima ili pod protivgradnom mrežom, ali tu treba imati u vidu kako su postavljeni stubovi.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Kokanović naglašava da bi trebalo prilagoditi i rezidbu borovnice ovoj berbi u smislu da težimo da krošnja bude oblika V kako bi imali maksimalan učinak branja.

Za deset sati rada ova mašina obere dva hektara borovnica. Može da radi i u noćnim uslovima kao i po rosi i nakon blaže kiše. Traktori jače snage od 80 kilovata mogu da vuku ovu mašinu. Potrebno je međuredno rastojanje od 2,5 metara i sedam metara za okretanje na kraju redova. Kod protivgradnih mreža potrebno je da protivgradni stubovi nisu u liniji reda.

Razvijena su dva modela koja odgovaraju svim uslovima i berbe, a uskoro će biti gotov i samohodni model. Prema rečima Kokanovića, očekuje se da će osnovna verzija ove mašine u Srbiji koštati oko 50.000 EUR.

Izvor: AGROpress

Foto: Pixabay