Precizna poljoprivreda – uhvatiti korak sa inovacijama

 

Sve je veći broj ljudi na planeti koje treba hraniti pa tako ni poljoprivreda više ne može biti tradicionalna i konzervativna. Nova tehnološka dostignuća primenljiva su i u proizvodnji hrane pa je savremena poljoprivreda digitalna, tehnološka i inovativna. Kako kaže dipl. inž. biljne proizvodnje iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Ivan Nan,  ovaj trend nastaviće se i u narednom periodu. A to znači da je vreme da i naši poljoprivredni proizvođači uhvate korak sa vremenom.

 

 

ČITAJTE I: KITE DOO: U centru u Čeneju nove tehnologije sve dostupnije poljoprivrednicima

 

 

 

 

Danas gotovo svako koristi mobilni telefon, a poljoprivrednicima od koristi može biti niz aplikacija.

-Oni mlađi koji govore engleski jezik već sada mogu besplatno „skinuti” dostupne aplikacije. Starijima je najveća prepreka poznavanje stranog jezika, najčešće engleskog. Zato je potrebno napraviti aplikaciju koja će optimizovati poljoprivredu i omogućiti svima da je na jednostavan način koriste. To je glavni izazov, kaže Nan.

Prema njegovim rečima glavni cilj je optimizacija poljoprivrednih procesa. Pošto je većina funkcija za pametnu poljoprivredu već dostupna na desktop računarima i laptopovima, njihovo proširenje na mobilne uređaje je sledeći logičan korak. To će omogućiti farmerima da koriste ove tehnologije gde god da se nalaze.

-Prema Zionu, tačnije Zion market research, jednom od najinovativnijih učesnika u razvoju precizne poljoprivrede, globalno tržište pametne poljoprivrede će porasti na više od 15 milijardi dolara u 2025. godini. Globalna istraživanja ove mreže pokazuju da je poljoprivreda jedna od najbrže rastućih industrija na svetu, i svi su izgledi da će se taj trend i nastaviti, poručuje Nan.

On objašnjava da je  danas najzastupljeniji koncept „precizna poljoprivreda”. Ona uključuje tehnologije kao što su Internet (IoT) i veliki podaci. Upravljanje tim podacima, letenje dronova, ispitivanje useva na bolesti, kreiranje „farmskih karata” za preciznu poljoprivredu i aplikacije za povezivanje sa savetnicima – čine sve ovo dostupnim svakom farmeru u pokretu.

Kako Nan kaže, tehnologija je ušla u skoro sve delove procesa agrarne proizvodnje – od setve useva do njihove prodaje krajnjem korisniku. Različite  aplikacije mogu pomoći poljoprivrednicima da uzgajaju svoje useve, da se brinu o njima, da predvide uticaj njihove proizvodnje na životnu sredinu i da prate druge delove njihovog poljoprivrednog poslovanja poput uzgoja stoke.

Neke od najznačajnijih aplikacija namenjene su za praćenje vremenske prognose, mapiranje njiva, GPS praćenje, pokretanje i kontrolu elevatora za žito, stočarstvo, upravljanje stokom.

-Postoji mnogo vrsta poljoprivrednih aplikacija koje rešavaju različite probleme i pomažu farmerima da rade pametnije i ostvaruju odlične rezultate uz manje napora. Iako se mobilni softver koristi na mnogo različitih načina u poljoprivredi, postoje neke oblasti u kojima se čini da je razvoj aplikacija za poljoprivredu posebno koristan, kaže Nan.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

On podseća da su neki od trenutnih trendova u svetu poljoprivrednih aplikacija. onlajn i oflajn softver za dronove, tržišta, sisteme mašinskog vida za upravljanje bolestima i aplikacije zasnovane na lokaciji.

Piše: J. Bajšanski

Foto: Agroportal.rs, Unsplash, Pixabay

 

Ostavite komentar