Održivi planinski turizam put ka prosperitetu i inkluziji zajednica

 

Održivi turizam igra ključnu ulogu u jačanju sredstava za život, ublažavanju siromaštva i očuvanju životne sredine u planinskim oblastima, navodi se u novom izveštaju koji su objavili Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i UNVTO na proslavi Međunarodnog dana planina 2021. događaj.

“Planinski turizam – Ka održivijem putu”, koji su zajednički razvili FAO, Sekretarijat planinskog partnerstva i Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNVTO), naglašava ulogu turizma u održivom razvoju planinskih regiona. Publikacija sadrži primere inovacija, najbolje prakse i inicijative iz celog sveta, kao i praktične smernice i preporuke u kontekstu bolje izgradnje za održivi planinski turizam.

ČITAJTE I: Učešće organske proizvodnje u razvoju ruralnog turizma u Srbiji

Održivi turizam u planinama može doprineti stvaranju dodatnih i alternativnih opcija za život i promovisanju ublažavanja siromaštva, socijalne uključenosti, kao i očuvanja pejzaža i biodiverziteta. To je način da se očuva prirodna, kulturna i duhovna baština, da se promovišu lokalni zanati i proizvodi visoke vrednosti i predstavljaju tradiciju preko lokalnih festivala.

Planinski turizam privlači oko 15 do 20 posto globalnog turizma. Turizam je, međutim, jedan od sektora koji je najviše pogođen pandemijom Covid-19, koji utiče na ekonomije, sredstva za život, javne usluge i mogućnosti na svim kontinentima.

Ova kriza se može posmatrati i kao prilika da se preispita planinski turizam i njegov uticaj na prirodne resurse i sredstva za život, da se njime bolje upravlja i da se iskoristi za otporniju, zelenu i inkluzivniju budućnost.

-Za mnoge planinske zajednice, turizam je njihov izvor za život, naglasio je generalni direktor FAO Ku Dongiu na događaju i rekao da se promovisanjem održivog eko-turizma, agroturizma i vellnes turizma može pomoći u stvaranju novih radnih mesta, diversifikaciji prihoda, izgradnji čvrstih mikro-ekonomija i revitalizaciji depopuliranih područja lokalnim proizvodima i uslugama.

Dongiu je sve ohrabrio da rade zajedno na zaštiti krhkih planinskih ekosistema i preispitaju i preoblikuju planinski turizam u korist planinskih zajednica, globalnog blagostanja i zdravlja planete.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

-Održivi turizam može poslužiti kao važan pokretač društveno-ekonomskog razvoja u planinskim područjima. Dobro vođen turizam zasnovan na zajednici povećava i diverzifikuje prihode domaćinstava, poboljšava mogućnosti za posao i život, podržava tradicionalne sisteme, gradi otpornost i pomaže u očuvanju i promociji prirodnog i kulturnog nasleđa širom pejzaža, rekao je generalni sekretar UNVTO Zurab Pololikašvili.

Izvor: FAO

Foto: Pikabej

Ostavite komentar