“Održivi razvoj za sve” kroz Agendu 2030

 

Beogradska otvorena škola pripremila je online predavanje o ciljevima održivog razvoja, i to onim koji se tiču zaštite sredine u kojoj živimo.

-To su ciljevi koji nam govore o tome kako da zaustavimo galopirajuće posledice klimatskih promena, kako da održimo naša mora i okeane plavim i na koji način da prestanemo da uzimamo od prirode više nego što možemo da joj vratimo. Informišite se o Agendi i njenim principima o zaštiti životne sredine, kroz osam video lekcija koje pokrivaju sledeće ciljeve: 6 – Čista voda i sanitarni uslovi, 7 – Dostupna i obnovljiva energija, 11 – Održivi gradovi i zajednice, 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, 13 – Akcija za klimu, 14 – Život pod vodom i 15 – Život na kopnu. Ukoliko vas tema dovoljno zainteresuje možete preuzeti i dodatnu skriptu za učenje koja vam pruža mogućnost za još nekoliko sati ozbiljnog čitanja, stoji u saopštenju BOŠ-a.

 

 

ČITAJTE I: Za deceniju nam suša obrala šest milijardi dolara, rešenje u novim sortama

 

 

Viziju o tome kako bi svet mogao da izgleda u sledećoj deceniji nudi međunarodni dokument nazvan Agenda 2030. To je svet čiji stanovnici ne udišu zagađen vazduh, koji imaju slobodan pristup pijaćoj vodi, čija obradiva zemlja nije napuštena zbog prekomerne eksploatacije.

-Agenda 2030 je sve ove principe skupila u 17 ciljeva održivog razvoja koji predstavljaju, na globalnom nivou, najobimniji plan za eliminisanje ekstremnog siromaštva, smanjenje nejednakosti i zaštitu planete. Primena koncepta održivog razvoja doprinela bi da svi građani kojima je potrebna socijalna pomoć mogu da je ostvare, da postoji funkcionalan zdravstveni sistem, da muškarci i žene imaju iste mogućnosti i zarade itd., navodi se u saopštenju.

Online predavanja, potpuno besplatno, možete pogledati na sajtu: sdg.bos.rs.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Predavanja su pripremljena u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Partneri na projektu su Beogradska otvorena škola, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Smart Kolektiv.

KONTAKT: Za više informacija o projektu, možete kontaktirati Jelenu Dadić na imejl: pr.zeleni.inkubator@bos.rs ili na broj telefona: 0631912493.

Piše: J. Bajšanski

 

Ostavite komentar