Omogućen izvoz kukuruza i repinog rezanca u Kinu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je sa Generalnom upravom carine Kine dva protokola o fitosanitarnim uslovima za izvoz srpskog kukuruza i sušenog rezanca šećerne repe u Kinu.

Srbija je među deset najvećih izvoznika kukuruza u svetu i uskoro će moći da izvozi kukuruz i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac ove robe.

Protokole je u ime Generalne uprave carine Kine sa ministrom Nedimovićem potpisala ambasadorka te zemlje u Beogradu Čen Bo, putem video linka.

Ministar Nedimović je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su nakon započetog izvoza goveđeg i jagnjećeg mesa, i rešenih pitanja u vezi sa izvozom naših mlečnih proizvoda u Kinu, došli na red izvoz kukuruza i repinog rezanca.

-Kina je najveći uvoznik kukuruza, a Srbija je jedan od deset najvećih izvoznika kvalitetnog kukuruza u svetu. Idealno je vreme da  na mesec i po, dva pred setvu kukuruza otvaramo jedno ovako veliko tržište na koje mogu da se plasiraju velike količine, rekao je ministar Nedimović i naveo da ovih dana, na sreću proizvođača, imamo rekordne cene kukuruza, i dodao da je jako važno da ovo tržište otvorimo i da počnemo da se bavimo sporazumom o svinjskom mesu.

Ministar je izrazio nadu da će se i kineski poljoprivredni proizvodi naći na srpskom tržištu i podsetio da je za kratko vreme u trgovinskoj razmeni dveju zemalja postignut značajan uspeh.

Ambasadorka Čen Bo je izjavila da Srbija ima jaku poljoprivredu i kvalitetne proizvode.

-Ministar Nedimović je veliki promoter poljoprivrednih proizvoda Srbije i smatram da u oblasti poljoprivrede postoje velike mogućnosti i potencijal za saradnju. Kineska ambasada je spremna da sa srpskim prijateljima i ministarstvom radi na tome kako bi se sve više kvalitetnih proizvoda iz Srbije izvozilo u Kinu, kazala je ambasadorka nakon potpisanih sporazuma.

Ona je izrazila spremnost ambasade da u drugoj polovini februara, nakon kineske Nove godine, bude organizovan sastanak dveju strana kako bi se razgovaralo o proširenju saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

 

Ostavite komentar