Oprez u zasadima leske – prisustvo braon mramoraste stenice

 

Na području Srbije, proizvodni zasadi leske se nalaze u različitim fazama razvoja ploda.

Vizuelnim pregledom zasada leske registruje se različit nivo prisustva braon mramoraste stenice.

 

 

ČITAJTE I: Prijave za subvencije za voćare i hmeljare od 17. jula do 17. avgusta

 

 

U poslednjih nekoliko godina ova štetočina predstavlja vrlo ozbiljan problem u proizvodnji lešnika, redukujući kvantitet i kvalitet proizvodnje. To je invazivna i izrazito polifagna vrsta stenica koja se hrani na velikom broju biljaka te je njena migracija na useve i zasade u potrazi za hranom konstantna.

Braon mramorasta stenica u zasadu leske

U ovom, letnjem periodu proizvodne sezone, omiljeni izbor hrane su joj upravo plodovi lešnika. Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve sisanjem sokova iz omotača, ljuske i jezgra ploda. Oštećena jezgra bivaju smežurana, plutasta i nepravilnog oblika sa jasno vidljivim ubodnim mestima oko kojih se šire nekrotične površine, što značajno smanjuje kvalitet i tržišnu vrednost ploda leske.

U zavisnosti od do sada primenjenih insekticidnih tretmana usmerenih na suzbijanje štetočina, u zasadima leske se nivo prisustva braon mramoraste stenice veoma razlikuje. Veći intenzitet napada registrovan je na parcelama bližim naseljenim mestima.

Proizvođačima se preporučuju pregledi zasada leske na prisustvo pomenute štetočine. S obzirom da su plodovi i dalje osetljivi na napad stenice, ukoliko se uoči njeno prisustvo, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

U zasadima leske su registrovani sledeći insekticidi iz grupe piretroida koji se mogu koristiti u cilju suzbijanja braon mramoraste stenice:

 

PREPARAT AKTIVNA MATERIJA DOZA KARENCA
 

Karate Zeon, Kozak

lambda-cihalotrin 0,2 l/ha 7 dana
Polux deltametrin 0,05% 30 dana

 

Izvor: Prognouno izveštajna služba zaštite bilja