Organski med iz Srbije prvi put na tržištu Evropske Unije i Norveške

Najveći izvoznik meda iz Srbije, postao je pionir i u izvozu organskog meda na teritoriju Evropske Unije i Norveške. Organska hrana već godinama unazad predstavlja svetski trend kada je u pitanju zdravlje ljudi i zaštita životne sredine. Sve veća potreba za kupovinom organske hrane, nametnula je i potrebu domaćih poljoprivrednika da se okrenu proizvodnji organskih proizvoda i svoje aktivnosti usmere na plasiranje ove robe.

Nekoliko godina unazad pokrenuta je inicijativa koja se odnosi na održavanje organskih pčelinjaka i proizvodnju organskog meda koji je sertifikovan i odobren od strane domaćih i stranih nadležnih institucija. Kao nastavak te saradnje došlo je i do izvoza prvih količina organskog meda iz naše zemlje u inostranstvo.

Kompanija Medino iz Krnjeva napravila je istorijski pomak kada je u pitanju izvoz organskih proizvoda iz naše zemlje, tako što je po prvi put u februaru ove godine izvezla 21 tonu organskog meda na teritoriju Evropske Unije i Norveške.

O kvalitetu organskog meda iz Srbije svedoči činjenica da je naš med ispunio stroge standarde EU regulative i zadovoljio potrebe naših partnera u Norveškoj.

Ove godine oformljena je i nova grupa pčelara kooperanata u organskoj proizvodnji pa se sledeće godine očekuje da proizvedene količine organskog meda budu duplo veće od ovosezonskih.

Organska proizvodnja meda u Srbiji je tek u začetku, ali se nadamo da će u narednim godinama Srbija biti među glavnim partnerima EU zemljama kada je u pitanju izvoz organskog meda.

Izvor: RTV

Ostavite komentar