Osnovan Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije

 

U Novom Sadu je osnovan Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije, kao korak ka stvaranju održivije, otpornije i isplativije poljoprivrede u Srbiji.

Osnivači Saveza su Udruženje Eko Inovacija na Balkanu iz Novog Sada, Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Institut za razvoj i inovacije iz Beograda i kompanija GILAB iz Beograda, uz podršku poljoprivrednika koji već primenjuju regenerativne poljoprivredne prakse u svojoj proizvodnji.

 

ČITAJTE I: Zelena revolucija agrara: Da li je regenerativna poljoprivreda šansa za prehrambenu industriju Srbije?

 

 

Osnovni cilj Saveza je zajedničko rešavanje sistemskih izazova koji zahtevaju saradnju između privrede, nauke, državnih institucija, udruženja poljoprivrednika, nevladinih organizacija i drugih relevantnih učesnika. Savez će težiti da oblikuje i unapredi ovaj cilj kako bi se podstakla primena regenerativnih praksi u poljoprivredi.

Foto: Agroportal.rs

Rad Saveza će se ostvarivati kroz povezivanje i zajednički rad svih učesnika koji se direktno bave regenerativnom poljoprivredom u nekoj meri, kao i onih koji indirektno, svojim delovanjem, mogu doprineti da ona bude u većoj meri raširena u Srbiji.

Savez će 12. marta 2024. u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predstaviti svoju viziju, ciljeve i aktivnosti svim zainteresovanim stranama.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Takođe, na događaju biće organizovane panel diskusije sa učesnicima koje će se baviti aktuelnim temama od značaja za čitav sektor regenerativne poljoprivrede i svih njenih učesnika, pokrivajući problematiku gazdinstva, ali i kreiranja tržišta za regenerativne proizvode.

Izvor: s media