Otkupna cena suncokreta za sada 50 dinara s PDV-om

Sredinom avgusta prošle i pretprošle godine Viktorija grupa izašla je sa otkupnim akontnim cenama suncokreta, a za njom su vrlo slične uslove obnarodovali i ostali otkupljivači.

Sada su sve oči uprte u Viktoriju koja sa objavom za ovu godinu dobrano kasni, a to posebno zabrinjava ratare. Još malo je ostalo do početka septembra a nijedna velika fabrika ulja nije objavila otkupne uslove za ovogodišnji rod.

Suncokret se uveliko skida, a cenama se licitira.

-Nosim ga već četiri dana na prijem. Dve najveće uljare u Banatu ne daju nikakvu ponudu zadugama kojima ga predajemo, ništa još tačno ne znamo. Dajemo ga na poverenje, nadamo se da ćemo u ponedeljak znati akontnu cenu, kaže ratar iz južnog Banata Milan Petrov dodajući da su prinosi manji nego lanjski, da je na nekim parcelama prinos samo tonu po jutru, a na nekima tonu i po.

Kako kažu poljoprivrednici iz okoline Požarevca, otkupljivači plaćaju 50 dinara kilogram avansno. Ratari u Čantaviru vele da firma Farm komerc daje 49 dinara, a od proizvođača suncokreta iz Novog Miloševa saznajemo da kompanija Gebi plaća avansno 50 dinara sa pripadajućim PDV-om. Cena s kojom je Gebi izašao prošle nedelje je 46 dinara bez PDV-a. U novosadskoj kompaniji Konzul avansno daju 44 dinara bez PDV-a. Dakle, reč je o avansnoj ceni. Uglavnom, pri otkupu sunokreta ovogodišnjeg roda jasno je da akontna cena nema uticaja na konačnu.

Dok poljoprivrednici apeluju na otkupljivače da povećaju cene, oni imaju drugačiju računicu. Ratari, osvrćući se na cenu ulja u radnjama, kažu da bi s obzirom na to da litra košta oko 170 ili 180 dinara i to na akciji, suncokret morao da košta najmanje 65 dinara, a da bi mu realna cena bila 70 dinara kilogram. Jer, kako kažu, za litar ulja potrebna su dva i po kilograma suncokreta.

S druge strane, organizatori proizvodnje koji preuzimaju suncokret od seljaka kažu da je i 50 dinara sa PDV-om visoka i nerealna cena koja ne odgovara tržištu.

-Uljare ne mogu da plate više, ne mogu da opstanu ako povećaju cene, to ne bi bio realan odnos. Ako bi povećale cenu tona ulja ne bi bila 950 evra već 1.200 evra – kaže nam jedan od najvećih otkupljivača suncokreta u Vojvodini.

Suncokreta smo proletos zasejali na oko 210.000 hektara i to bi trebalo da obezbedi dovoljno ove uljarice za domaće potrebe i za izvoz. Lane smo imali oko 660.000 tona, što je bilo u granicama višegodišnjeg proseka. Izvezemo godišnje u proseku 100.000 tona suncokreta i 150.000 tona ulja.

Piše: S. G.

Izvor: Agrosmart

 

Ostavite komentar