Otvoren Treći javni poziv programa „50:40:10“, bespovratna sredstva po korisniku i do 200.000 evra

 

Raspisan je Treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom.   Prijave će biti otvorene od 04. decembra 2023.  do 2. februara 2024. godine.

 

ČITAJTE I: Novo skladište za zrenjaninske zadrugare

 

 

Ukupna vrednost sredstava za Treći poziv iznosi 750 miliona dinara.

Poziv je namenjen prvenstveno agregatorima  koji proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište:

  1. Preduzetnicima
  2. Privrednim društvima
  3. Zemljoradničkim zadrugama

 

Vrednosti investicija za agregatore mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Podnošenje prijava biće moguće isključivo onlajn putem sajta Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije www.scap.rs , kao i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs.

Ovaj Javni poziv, raspisuje se za bespovratna sredstva za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti:

1) prijema, manipulacije, utvrđivanje kvaliteta, dorade, skladištenja, prerade i plasmana ostalih useva;

2) prerade i plasmana mleka i mlečnih proizvoda;

3 prerade i plasmana mesa i proizvoda od mesa;

4) proizvodnje i plasmana vina;

5) prerade/dorade, pakovanja i plasmana pčelinjih proizvoda;

6) plasmana proizvoda starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti koji su sertifikovani, u skladu sa posebnim propisom kojim se određuju poslovi koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata;

7) otkupa, prerade, pripreme za dalju prodaju i plasmana voća i povrća.

Kroz dva prethodna javna poziva više od 3.500 poljoprivrednika iskazalo zainteresovanost za ovaj projekat koji se finansira po modelu 50:40:10, gde 50 odsto sredstava predstavljaju bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, 40 odsto sredstava finansira se iz kredita poslovnih banaka i 10 odsto sredstava predstavlja učešće samih poljoprivrednika.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Od 2020. godine do sada, uspešno su realizovana dva javna poziva, a sredstva iz prethodnih ciklusa iskoristilo je više od 1.350 korisnika i korisnica, koji su na ovaj način uspeli da obezbede novu opremu, infrastrukturu i mehanizaciju.  Pored toga, projekat je prvi koji korisnicima dodeljuje novac pre realizacije investicije, PDV tretira kao prihvatljiv trošak i aktivno se bavi zagovaranjem i promocijom ekološkog pristupa u poljoprivredi, kao i osnaživanjem mladih i žena koje žele da se bave poljoprivredom.

Sve uslove možete pronaći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs  i veb stranici Projekta www.scap.rs

TEKST TREĆEG JAVNOG POZIVA MOŽETE PROČITATI OVDE