Paori nastavljaju blokade puteva: Čeka se ishod današnjeg sastanka sa Anom Brnabić

 

Organizatori protesta poljoprivrednika danas će u podne otići u Vladu Srbije na razgovor sa premijerkom Anom Brnabić, dok će istovremeno biti nastavljene blokade.

Odluka o odlasku za Beograd je doneta nakon sastanka kasno uveče u ponedeljak u Staroj Pazovi.

 

 

ČITAJTE I: Blokade puteva širom Vojvodine – Poljoprivrednici čekaju premijerku u Kisaču

 

 

Kako su rekli za 021.rs, poljoprivrednici imali su telefonski razgovor sa Brnabić i preneta joj je poruka o povećanoj tenziji među paorima, što je dovelo do poziva na sastanak.

 -Nisu ispunjeni zahtevi, ali su podignute tenzije do te mere da bi izbio haos. Da bi se smirile tenzije, većina predstavnika učesnika protesta se izjasnila da se ode na sastanak sa premijerkom. Nije u planu da se donose bilo kakve odluke, nego da se vidi kako bi išao dalji tok pregovora. Znači, na sastanku samo utvrđujemo kako će dalje teći pregovori, navode organizatori.

Dodaju da se većina izjasnila i da se odustane od insistiranja da premijerka i predstavnici Ministarstva poljoprivrede dođu na sastanak u Kisač, tako da su zbog toga odlučili da idu u Beograd.

Blokade i protesti i danas, devetog dana, počinju od 7 časova na nekim lokacijama, dok će na drugim početi nešto kasnije.

U Novom Sadu će blokada početi u 10 časova. U vojvođanskoj prestonici biće blokiran Temerinski most preko kanala DTD do 14 časova, dok deo traktora i dalje neprestano blokira ulaz u Rafineriju već devetog dana protesta.

Za druga mesta, predviđene su blokade kod Bavaništa, gde zatvaraju put Pančevo-Kovin, Vlajkovac most na putu Beograd – Vršac, blokade na putu Novi Sad – Bačka Palanka na delu između Gložana i Čelareva, na putu Bački Petrovac – Silbaš, na putu Kikinda – Zrenjanin kod Aradca, na putu Zrenjanin – Novi Sad, Banatski Brestovac (put Kovin – Pančevo), Čenta, Stara Pazova (kod auto-puta), Bač (put ka Bačkoj Palanci), granični prelaz Srpska Crnja, Novi Žednik – Čantavir, Banatsko Novo Selo, Tovariševo, Sombor (Bezdanski put), Subotica Y krak, Pančevo – Zrenjanin kod raskrsnice Idvor – Sakule i na drugim mestima.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Podsetimo, poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze kao glavni uslov. Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu:

 – Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine;

– Premija za mleko 19 dinara po litri;

– Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;

– Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;

– Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;

– Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara;

– Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;

– Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza) – 25.000 dinara po grlu;

– Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

Izvor: 021.rs