Pasulj u Ravnom Topolovcu poklekao pod naletom toplotnih talasa

Pasulj spada u biljke koje dosta dobro podnose vrućine i sušu, ali ove godine i on je poklekao pod naletom nekoliko toplotnih talasa. U Ravnom Toplovcu, koje važi za selo u kojem se, kada je reč o Banatu, pasulj najviše uzgaja, on je teško stradao od suše. Mnogi poljoprivrednici ga ovih dana preoravaju, jer od roda neće biti ništa.

– Pasulj sam posejao na dva hektara. Jedan sam od retkih koji ga je zalivao, ali nisam mnogo postigao navodnjavanjem. Pitanje je koliko se uopšte zalivanje isplati. Kakva će cena pasulju biti na jesen, to niko ne zna, pa ne znam ko je pametniji, oni koji su ga preorali, ili ja koji sam uložio dodatna sredstva da pasulj preživi – kaže za portal zrenjaninski.com Mladen Žuža, jedan od najpoznatijih pasuljara iz Ravnog Topolovca.

Žuža je na dva hektara posejao žuto – zeleni pasulj, a od belog je odavno odustao.

Uvozni pasulj uništava domaći

 I drugi meštani ovog sela na području opštine Žitište, ili odustaju od setve koja ih je proslavila, ili znatno smanjuju površine pod pasuljem.

– Cena domaćeg pasulja godinama unazad uslovljena je velikim uvozom ovog proizvoda, koji je slabijeg kvaliteta, ali je jeftniji. Mladi napuštaju i selo i proizvodnju pasulja, pa je ovde sve manje onih koji se time bave. Država se ne pretrže u podršci domaćoj proizvodnji. Ako vam kažem da ja plaćam naftu za zalivanje pasulja po istoj ceni kao neko ko vozi mercedes ili džip, dovoljno sam rekao – napominje Žuža.

On dodaje da je već sada jasno da će ove godine rod biti, ne prepolovljen, nego nekoliko puta manji od očekivanog.

Izvor: zrenjaninski.com

 

Ostavite komentar