Pavlović: Niko se ozbiljno ne bavi kontrolom upotrebe pesticida

Stručnjaci tvrde da nema nikoga u našoj državi ko ozbiljno radi na kontroli upotrebe pesticida. Dešava se da ih poljoprivrednici nabavljaju u maloprodaji i da ne znaju kako da ih upotrebe, a nisu svesni koliku štetu mogu da naprave.

 

 

ČITAJE I: Na koji način pesticidi štete zdravlju ljudi, biljaka, životinja i zemljišta?

 

 

Aktivna materija dimetoat je u Srbiji na listi zabranjenih pesticida oko pet godina, ali je upravo ova hemikalija pronađena u pošiljci smrznutih višanja koje su povučene sa tržišta u Holandiji. Evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani RASFF objavio je da su u uzorku koji je uzet 6. marta otkriveni ostaci ovog pesticida u količini od 0,044 mg/kg, dok je dozvoljena količina 0,01 mg/kg. Rizik po zdravlje potrošača je definisan kao ”ozbiljan“.

Foto: Agroportal.rs

Miloje Pavlović, magistar zaštite bilja, objašnjava da je ovaj pesticid zabranjen za tretiranje višanja još pre deset godina.

-U ovoj situaciji gde su višnje povučene nije samo problem u količini pronađenih ostataka već u tome da uopšte nije smelo ni da bude ostataka dimeotata. Kod nas tog pesticida u prodaji nema i nije jasno kako je dospeo do voća, ističe Pavlović.

On kaže da se za tretiranje višanja zbog suzbijanja štetočine trešnjine muve konkretno koriste preparati na bazi acetamiprida, a da je dimeotat zabranjen u 90 odsto država sveta.

Izvor: Agroportal.rs

-Ne mogu da verujem da je dimetoat uopšte pronađen u izvezenim višnjama. To je verovatno negde nekome ostala neka zaliha, jer ga na tržištu Srbije nema ni u jednoj varijanti. I ako je nekome ostalo u zalihama, to je onda neka mala količina. Ne sumnjam u analize, ali je neverovatno da je pronađena baš ta aktivna materija, jer analize se uglavnom vrše ciljano na hemikalije koje potencijalno mogu da budu u voću. Ova aktivna materija nikako nije smela da bude ni potencijalno u voću. Ozbiljni proizvođači voća, naročito višanja, sigurno to nemaju niti koriste, naglašava Pavlović.

Foto: Agroportal.rs

Na pitanje da li su propisi o zabrani upotrebe pesticida u Srbiji usaglašeni sa regulativom zemalja EU, on ističe da nije problem u zakonima, već u njihovom sprovođenju i kontroli. On dalje objašnjava da proizvođač može, kada želi, da dobije sertifikat da je hrana zdravstveno ispravna i da nema ostataka od pesticida, ali da niko ne vrši analizu na sve pesticide već samo na one koji se više ne koriste ili su davno zabranjeni, pa onda kažu da njih nema.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-Odgovorno tvrdim da nema nikoga u našoj državi ko ozbiljno radi na kontroli upotrebe pesticida. Dešava se da ih ljudi nabavljaju u maloprodaji i da ne znaju kako da ih upotrebe, a nisu svesni koliku štetu mogu da naprave, upozorava Pavlović.

Izvor: Agroportal.rs

Kada je reč o vrstama pesticida koji se koriste u Srbiji, postoji lista koju Uprava za zaštitu bilja svake godine ažurira.

Izvor: Biznis