Pčelari u sudskom sporu pobedili firmu koja im je otrovala pčele

 

Trovanja 529 pčelinjih zajednica na teritoriji opštine Kula dogodilo se 19. maja 2018. godine. Odbor za zaštitu pčela SPOS-a sproveo je mere u svojoj nadležnosti.

Predsednik SPOS-a izašao je na teren i pokušao da ubedi, za trovanje okrivljenu firmu ”Fortunera agrar”, da shvati da su svi dokazi upućeni protiv nje i da treba da se nagodi sa pčelarima i isplati im štetu jer će na sudskom procesu šteta biti višestruko veća po firmu, ali je firma to odbila.

 

 

ČITAJTE I: Na etiketi će morati da se navedu sve države iz kojih potiče med

 

 

 

Usledila je tužba, sudski postupak je počeo.

Prvostepena presuda na čak 54 stranice teksta doneta je 3. juna 2022. godine.

Nakon prvostepene presude, firma ”Fortunera agrar” se žalila, ali je apelacioni sud odbio žalbu i potvrdio prvostepenu presudu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Na kraju su se uverili da su trebali da poslušaju dati savet, jer su svi sudski procesi su završeni i pčelarima (njih 8), ”Fortunera agrar”  je isplatila 11.988.277 dinara za pričinjenu štetu, plus 1.825.662 za sudske troškove, a na visinu štete nanete pčelarima mora da plati i kamatu od prvostepene presude donete 3. juna 2022. do dana isplate.

-Ova sudska presuda sigurno predstavlja najveću pobedu u borbi protiv trovača pčela i najbolju opomenu svima onima koji bi se u budućnosti usudili da ponove ovakvo delo, navedeno je u saopštenju SPOS-a.

Izvor: SPOS