I francuski poljoprivrednici na ulicama, strah od novih „Žutih prsluka“

 

Barikade na putevima i rastuće nezadovoljstvo poljoprivrednika predstavljaju prvi veliki politički ispit za kandidate na izborima za Evropski parlament u Francuskoj, dok pokušavaju da privuku pažnju poljoprivredne zajednice.

Proteklih nedelja, protesti poljoprivrednika dominiraju medijima i političkom scenom u Francuskoj, dok raste nezadovoljstvo zbog niskih plata, nelojalne konkurencije iz trećih zemalja i tereta složenih regulativa koje sprečavaju poljoprivrednike da stvarno rade na svojoj zemlji.

Emocije su dodatno rasplamsane smrću žene tokom protesta u utorak nakon što je automobil udario u nju na barikadama.

 

 

ČITAJTE I: Protesti poljoprivrednika stigli u Brisel pred Evropski parlament

 

 

“Zemlju obrađuješ sa znanjem, ne ispred ekrana“, piše na transparentima širom zemlje, dok poljoprivredna zajednica – ne samo u Francuskoj, već i širom EU – krivi političke lidera za njihovo odvajanje od ruralnog života i tvrdi da zakonodavstvo nije u skladu sa njihovim svakodnevnim stvarnostima.

Ovakav otpor od strane poljoprivrede pretvara se u prvi realni politički ring za izbore za EU, kako kampanja počinje rano.

-Kampanja je u punom jeku i ne može se zaustaviti, rekao je savetnik Makrona, koji je zatražio anonimnost, za Euractiv, uz upozorenje da postoji rizik da kampanja postane „zlatna karta za ekstremnu desnicu“.

Strpljenje i mir

Organizacije poljoprivrednika vrše pritisak na francusku vladu, tražeći od novopostavljenog premijera Gabriela Atala da ubrza stvari u Briselu, mesec dana pre početka čuvenog Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Parizu.

Foto: Pixabay

Vlada hoda po tankoj liniji. Ne sme se činiti da podržava anti-EU, anti-Zeleni događaj – a ipak ne sme delovati gluvo na hitne zahteve poljoprivrednika, uz strah da se može ponoviti pokret „Žuti prsluci“.

Do sada, čini se da naginju ka strpljenju i miru.

-Treba da čujemo i razumemo izvor besa, citira Le Monde francuskog ministra poljoprivrede Marka Fesneaua, dodajući da je posvećen objavljivanju niza saopštenja do vikenda.

Atal, s druge strane, sastaje se sa svim sindikatima.

-Preduzećemo sve korisne i neophodne mere, rekao je Nacionalnoj skupštini u utorak, 23. januara.

Džeremi Dekler, pro-Makronov zakonodavac u EU parlamentu, rekao je za Euractiv:

-Treba da uđemo u konstruktivnu, pragmatičnu i racionalnu fazu, fokusiranu na pronalaženje rešenja.

Nije reč o optuživanju ili optuživanju odlučivanja EU, rekao je zakonodavac, takođe poljoprivrednik – već o tome da se posveti vreme slušanju i dolasku s ozbiljnim predlozima.

Foto: Pixabay

„Makronova Evropa“

Međutim, nisu svi saglasni sa mirnim i umerenim pristupom. U Figarovom tekstu, francuski konzervativac François-Xavier Bellamy osudio je program Komisije, tvrdeći da je toliko zaražen ekološkim brigama da će proizvodnja sigurno opasti.

-Ovo je Makronova Evropa, dodao je desničarski kandidat Jordan Bardella iz stranke Nacionalni Savez (RN) tokom vikenda.

On tvrdi da mu je uloga da bude „zviždač za Francuze kako bi videli šta se stvarno dešava unutar Evropske komisije“ i poziva na „suočavanje sa besom“ protiv Makronove vlade, dok i ribarska industrija počinje izlaziti na ulice.

Foto: Pixabay

Iako su njegovi napadi na politiku EU, posebno Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP), puni lažnih vesti i neutemeljenih optužbi, u ovom uzavrelom okruženju mogli bi biti dovoljni da kristališu „naratativ o odvajanju“ između poljoprivrednika i takozvanih evrokrata.

Ekstremna desnica ima veliku kartu za igru – podaci o glasanju francuskih poljoprivrednika pokazuju da RN nije omiljena opcija. Istraživanje iz 2022. godine utvrdilo je da samo 25 odsto poljoprivrednika glasa za ekstremnu desnicu u prvom krugu predsedničkih izbora 2022. godine – što je povećanje od 17 odsto u poslednjoj deceniji, ali još uvek daleko od preovlađujuće podrške.

Na kraju, konzervativne i radikalno desničarske snage dobijaju na snazi i rizikuju da povuku vladu sa sobom, rekao je Thierry Chopin, posebni savetnik Instituta Jacques Delors, za Euractiv.

-Ekstremna desnica postavlja ton razgovora fokusirajući se na tri jasne dimenzije na kojima je uvek napredovala: socijalno-ekonomska, sa gubitkom kupovne moći poljoprivrednika; politička, jačanjem podele između urbanog i ruralnog i antielitističkog narativa; i identitetska, gde je poljoprivreda povezana s kulturno ‘tradicionalnim’ načinom života, rekao je on.

Foto: Pixabay

Potpuna reforma CAP-a

U međuvremenu, levičarske snage teško dolaze do izražaja.

-Mi smo bili jedini koji smo javno bili protiv trgovinskog sporazuma EU-Novi Zeland. Naporno je to što smo sada pokazali da smo u pravu, sada kada se suočavamo sa stvarnošću , rekao je Manon Aubry, kopredsednica grupe Levica za Euractiv.

Ona želi potpunu reformu CAP-a, kraj svih trgovinskih sporazuma i fer plaćanje za sve.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Sve su stranke tako neverovatno licemerne: glasaju za CAP, a zatim se čude kada poljoprivrednici protestuju.

Foto: Pixabay

-Zeleni imaju sličan stav – došlo je vreme da se EU poljoprivredna politika ozbiljno preokrene, rekla je vođa kandidata Marie Toussaint u utorak, pozivajući na dodatni pritisak na ‘agrobiznis’.

Levica je prisiljena da brzo razmišlja – podaci o anketama pokazuju da podrška opada, što nije pomoglo Atalovom neumornom optuživanju u nadi da će dobiti podršku poljoprivrednika.

Na kraju, u ovom političkom kontekstu, „verovatno je promena narativa udesno“, rekao je Laurent Warlouzet, istraživač EU-a, za Euractiv, dodajući da jedini način da se stvari poboljšaju jeste „ostati nijansiran i kritičan prema pojednostavljenim optužbama“.

Kako kampanja bude zaista krenula, to bi moglo biti lakše reći nego učiniti.

Izvor: JA/EURACTIV.rs