Ph vrednost zemljišta i zasnivanje zasada

 

Ph vrednost zemljišta koja predstavlja kiselost, odnosno baznost, veoma je značajan parametar dobijen posle urađene agrohemijske analize zemljišta. Izmerene vrednosti daju smernice  za upotrebu određenih vrsta đubriva čiji hranljivi elementi mogu ostati nepristupačni za biljke jer nisu u stanju da se efikasno rastvaraju i da ih biljka usvoji.

Većina biljaka najbolje koristi hranljive elemente rastvorene u vodi, u zemljištu neutralne reakcije, odnosno kada je Ph vrednost zemljišta od 6-6,5. Pravilnim izborom đubriva, pravilnim načinom i vremenom đubrenja Ph zemljišta se može korigovati a hranljivi elementi maksimalno i adekvatno iskoristiti.

 

ČITAJTE I: Održavanje zemljišta u voćnjaku

 

 

Iz tih razloga je značajno pre planiranja proizvodnje obaviti osnovnu analizu zemljišta, posebno kada se radi o zasnivanju višegodišnjih voćnih zasada. Ako Ph vrednost nije optimalna za planiranu voćnu vrstu neophodno je prvo odraditi popravku pa tek onda pristupiti zasnivanju zasada.

Međutim, u praksi se veoma često radi neplanski. Poljoprivrednici podižu zasade pa tek onda rade analizu zemljišta, ili je uopšte ne rade, ili samovoljno i nekontrolisano dodaju krečni materijal čak na alkalnim zemljištima što može izazvati velike štete.

Naime, poljoprivrednici u nastojanju da regulišu preveliku kiselost zemljišta posežu za neumerenim rasturanjem kreča po parcelama svake godine što zemljištu može drastično da uveća Ph vrednost. Najbolje je krečni materijal primenjivati nakon prethodno urađene analize zemljišta uz poštovanje preporuke dobijene od strane stručnih lica.

Brojni su faktori koji utiču na Ph vrednost zemljišta, počev od klimatskih faktora, količine padavina, ali i ljudski faktor ima značajnu ulogu. Poljoprivrednik kroz neadekvatno đubrenje, počev od izbora vrste đubriva, količine, načina i vremena primene kao i nekontrolisane upotrebe krečnog materijala značajno utiče na Ph vrednost zemljišta i njegovu degradaciju.

Nisku Ph vrednost, odnosno kiselo zemljište možemo popraviti meliorativnom merom kalcizacije, kalcijumovim đubrivima u kojima se kalcijum nalazi u različitim oblicima: kalcijum oksid, kalcijum hidroksid, kalcijum karbonat, kalcijum sulfat.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Visoku Ph vrednost, odnosno alkalno zemljište popravljamo meliorativnom merom acidifikacije sa elementarnim sumporom, sulfatom gvožđa, ili , ako se radi o manjim korekcijama mogu se koristiti samo fiziološki kisela đubriva.

Ph vrednost je veoma značajna za prijem sadnica, rast i razvoj biljaka, njihovo plodonošenje i dugovečnost. Posle urađene analize zemljišta preporuku za plan izvođenja meliorativnih mera i đubrenje daće stručno lice.

 

Piše: Zlatica Krsmanović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSSS Srbije