Pirotski kačkavalj spasao proizvođače mleka

 

Država je stočarima dala poprilično velike subvencije ali, problem je nastao kod prerađivača koji su se prema proizvođačima mleka ponašali prilično ucenjivački dajući im niske otkupne cene mleka i ako je cena svih inputa porasla.

 

 

ČITAJTE I: Država da obuzda trgovačke marže i Imlek – poručuju proizvođači mleka iz Mačve

 

 

Povećana je cena koncentrovane stočne hrane na 58-60 din/kg, kukuruz je u jednom trenutku bio 45 din/kg. Ovako stanje u mlečnom govedarstvu ocenjuje direktor PSSS Pirot, Goran Popović.

-Ali, u Pirotskom okrugu proizvođači i prerađivači mleka delovali su drugačije. Otkupne cene mleka veće su nego u drugim delovima Srbije. Razlog za to je što veliki broj naših mlekara proizvodi pirotski kačkavalj i druge sireve, a to su proizvodi koji se brzo prodaju, kaže Popović.

Zbog toga su, kako kaže, prerađivači morali da povećaju otkupnu cenu mleka. Kada je cena litre mleka u drugim delovima zemlje bila 37-40 dinara, pirotske mlekare su plaćale 60 dinara.

-Ovaj potez mlekara vratio je poverenje primarnih proizvođača. Naravno, to nije uticalo na smanjenje broj krava ali je ono ublaženo. Sigurno tržište i brzi plasman pirotske mlekare je opredelilo na ovaj potez, objašnjava Popović.

Prerađivačima  je bila neophodna sirovina za proizvodnju kačkavalja i, kako on kaže, mogli su da povećaju otkupnu cenu mleka ili da zatvore svoje pogone pošto im je bilo skupo da sirovinu kupuju u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Samo ova situacija spasla je mlečno govedarstvo u Pirotskom okrugu.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski