PKS: Dodeljene nagrade „Najdomaćin 2023“

 

Mali poljoprivredni proizvođači svojim trudom i radom na najbolji način čuvaju našu zajedničku kuću – Srbiju, poručio je danas, prilikom dodele nagrada „Najdomaćin 2023“ Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

On je istakao da poljoprivrednici, svojom odlukom da ostanu ili se vrate na selo, daju najbolji primer i drugima da to učine.

 

 

ČITAJTE I: Krkobabić: Dodeljena kuća od čak 261 kvadrata

 

 

Na konkurs za „Najdomaćina 2023“, koji je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, prijavilo se više od 400 domaćinstava. Najbolji poljoprivrednik Srbije birao se iz pet kategorija: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a ukupan nagradni fond iznosio je sedam miliona dinara.

Foto: PKS

Glavnu nagradu od dva miliona dinara, na ovogodišnjem takmičenju „Najdomaćin 2023“ odneo je Miloš Cvetkov iz Dimitrovgrada. Pobednici u kategoriji stočarstva su Erika Horvat Sam i Goran Bojović i njima je pripalo po 500.000 dinara. Nagradu za povrtarstvo u vrednosti od pola miliona dinara osvojio je Lazar Ćalić. Pobednici u kategoriji voćarstva su Radenko Novaković i Živorad Ranković koji su osvojili po 500.000 dinara, dok su pobednici u kategoriji povrtarstva Voja Tošović i Slavoljub Nikolić kojima je pripalo, takođe, po pola miliona dinara. U kategoriji organske proizvodnje sa po 500.000 dinara nagrađeni su Dragiša Ignjatović i Pavle Đorđević.

 

Foto: PKS

-I to je ono što vas izdvaja, marljiv rad, energija i kvalitetni proizvodi, napomenuo je predsednik PKS i pozvao poljoprivredne proizvođače da se prijave za dobijanje žiga „Čuvarkuće“, oznake kvaliteta i domaćeg porekla proizvoda.

Čadež je rekao da su vrata Privredne komore Srbije otvorena za sve poljoprivredne proizvođače i da im Komora može pomoći da se povežu sa velikim dobavljačima i trgovinskim lancima, kao i kroz organizaciju njihovog učešća na biznis forumima i sajmovima.

Foto: PKS

Takođe, navodi, kroz edukaciju i Poslovnu akademiju PKS, na raspolaganju su im najnovija saznanja i tehnologije koje im mogu biti korisne za unapređenje njihovog biznisa.

-Raduje me što je sve više malih proizvođača koji se odlučuju na iskorak, da krenu sa preradom svojih primarnih proizvoda i što sve više njih koristi nove digitalne alate i uvode inovacije u poslovanje, naveo je Čadež.

Podrška PKS namenjena je i organskim proizvođačima i njihovim poljoprivrednim gazdinstvima kroz Grupaciju za organsku proizvodnju PKS koja nudi savetodavne usluge ali i pomoć pri apliciranju za sredstva kod različitih fondova, kao i pomoć pri povezivanju njihove poljoprivredne proizvodnje sa sektorom ruralnog turizma, rekao je Čadež.

Foto: PKS

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, istakla je da se o proizvodima iz Srbije govori širom sveta i da se otvaraju nove prilike za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda na ino-tržišta.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Gde god da sam putovala po svetu priča se o našim proizvodima, a nigde se ne priča o ljudima koji su to napravili i koji to žive 24 sata. Zato, mislim da svako od vas ko se prijavio može da ponese titulu Najdomaćina, poručila je Tanasković poljoprivrednicima.

Značaj poljoprivrednika za srpsko tržište i izbor za „Najdomaćina 2023“ prepoznale su i podržale kompanije Imlek, Banca Intesa, Dunav osiguranje, Projekat konkurentne poljoprivrede SCAP, Yuhor, Al Dahra i Carnex.

 

 

Izvor: Privredna komora Srbije

Foto: PKS