PKS: Održana obuka „Afrička kuga svinja i značaj biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“

 

 „Afrička kuga svinja i značaj biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“, naziv je obuke koja je održana u Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga. Obuka je realizovana u okviru UN FAO i EBRD regionalnog programa posvećenog zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji.

Jedan od glavnih ciljeva projekta predstavlja pomoć održivoj stočarskoj proizvodnji smanjenjem rizika pojave opasnih zaraznih bolesti životinja.

Industrijska proizvodnja svinjskog mesa usled širenja afričke kuge svinja suočava se na globalnom nivou sa velikim izazovima.

Obuku je održao prof. dr. Dejan Krnjaić , profesor na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.

Epizootiološki podaci ukazuju da je virus afričke kuge svinja široko rasprostranjen kod divljih i domaćih životinja u odrđenim područjima Republike Srbije. Uled toga odgoj i držanje svinja može se organizovati i sprovoditi samo uz doslednu primenu biosigurnosnih mera koje za cilj imaju sprečavanje unošenja i širenja bolesti.

Obuci su prisustvovali predstavnici Instituta za veterinu, veterinarske službe, preduzeća koja se bave uzgojem svinja, udruženja za lov i individualni poljoprivredni proizvođači.

 

Ostavite komentar