Plodnost površina se mora kontrolisati

 

Unapređenje kvaliteta zemljišta postiže se praćenjem njegovog sastava i obogaćivanjem potrebnim količinama odgovarajućeg mineralnog đubriva.

 

 

ČITAJTE I: Obaveze poljoprivrednih proizvođača po Pravilniku o kodeksu dobre poljoprivredne prakse

 

 

-Proizvođačima je neophodna obuka kako bi đubrili zemlju isključivo prema pokazateljima njene analize, zaključuju stručnjaci Poljoprivredne stručne službe (PSS) na osnovu rezultata ispitavanja koje su nedavno sproveli.

Reč je o poduhvatu koji je podržalo resorno ministarstvo putem konkursa za razvoj tehničko-tehnoloških, razvojnih i inovativnih projekata u agraru i ruralnom razvoju.

 PSS Zrenjanin je projekat sprovela zajedno sa kikindskom poljoprivrednom stručnom službom. Cilj stručnjaka je bio utvrditi i kontrolisati plodnost zemljišta.

Najpre je obavljeno nulto uzorkovanje i određivanje agrohemijskih parametara na parcelama, pre upotrebe mineralnih đubriva. U pitanju je bilo 50 uzoraka zemljoradnika iz Srednjeg i Severnog Banata.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Nakon toga su rađene analize i izrađena je mapa po parametrima za oba okruga. Uporedo sa time, za proizvođače su obezbeđena predavanja, radionice i brošure.

Stručnjaci PSS-a poručuju da je analizama potrebno obuhvatiti što veći broj parcela i da se plodnost zemljišta mora pratiti radi održavanja ovog prirodnog resursa.