Poljoprivredni sajam: Zadrugari regiona koračaju ka zajedničkom nastupu na tržištima

 

Zemljoradničkim zadrugama i posetiocima Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu dobro je pozato da Zadružni savez Vojvodine na svakom sajamskom nastupu ima svoj dan kada se na štandu ovog Saveza okupe predstavnici zadružnog sektora iz celog regiona. Ovo okupljanje uvek otvara nove mogućnosti saranje i potvrđuje međunarodni karakter naše najveće sajamske priredbe u regionu.

Ovoga puta, potpisani su Protokoli o saradnji između Zadružnog saveza Vojvodine i Zadružnog saveza Republike Srpske kao i Zadružnog saveza Vojvodine i Makedonske asocijacije zemljoradničkih zadruga.

Na području Republike Srpske, kada se govori o zemljoradničkim zadrugama, situacija je veoma specifična jer su stare zadruge, osnovane u predhodnom političkom sistemu, izgubile svoj legitimitet i nisu se uspele prilagoditi tržišnim uslovima poslovanja tako da je ostao mali broj onih koje imaju poslovnu aktivnost, rekao je tom prilikom Rajko Kulaga, predsednik Zadružnog saveza Republike Srpske.

-Mi smo započeli proces donošenja Zakona o poljoprivrednim zadrugama i osnivanja novih zadruga. One se u proizvodnji i preradi primarnih proizvoda tržišno pozicioniraju, a u tome dobijaju pomoć od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Izborili smo se da dobijemo posebne poslovne podrške za zadružni sektor i njegove aktivnosti, posebno za otkup poljoprivrednih proizvoda, objasnio je Kulaga.

On je rekao da je  u Republici Srpskoj trenutno registrovano 380 zadruga ali značajan broj ne beleži poslovnu aktivnost. One aktivne, u velikoj meri su specijalizovane kao voćarske, povrtarske, pčelarske, mlekarske i sve više se ide u tom smeru.

Kulaga je, komentarišući značaj potpisivanja Memoranduma o saradnji sa ZSV rekao da je na taj način ozvaničena dosadanja saradnja dva saveza. Ovo je, kako je rekao, prvi korak i očekuje da će resorno ministarstvo iz Republike Srpske u narednom peridu potpisati sporazum sa srpskim Ministarstvom za brigu o selu i na taj način povezati tri saveza – Zadružni savez Srbije, Zadružni savez Vojvodine i Zadružni savez Republike Srpske.

-Mi smo jedan od najmlađih zadružnih saveza u regionu i nama su veoma važna iskustva iz Srbije i Vojvodine u ovom sektoru. Očekujemo da u narednom periodu proširimo saranju u raznim oblastima, a na prvom mestu su nam projekti prekogranične saradnje.

Predsednica Makedonske asocijacije zemljoradničkih zadruga Suzana Dimitrijevska, rekla je da je potpisivanje Protokola o saradnji velika stvar  jer svi zadružni savezi u regionu imaju određenih problema o kojima treba razgovarati i sarađivati na njihvom rešavanju.

 

-Tu pre svega mislim na unapređenje kvaliteta naše proizvodnje, na uvođenje novih tehnologija u proizvodnju ali i pronalaska rešenja na koji način da se suočimo sa klimatskim promenama i kako da zadržimo što više žena i mladih ljudi u naše zadruge. Mislim da ima puno toga o čemu treba da razgovaramo i ovo što smo sada uradili još jednom pokazuje da je zadrugarstvo glavni promoter razvoja poljoprivrede, rekla je Dimitrijevska.

Na pitanje kakava je situacija u zadružnom sektoru Severne Makedonije ona je objasnila da se poslednjih godina situacija bitno poboljšala jer je Makedonska asocijacija zemljoradničkih zadruga sada ekonomski i socijalni parner Vlade ove države, sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede. Trenutno je u fokusu izrada nove Strategije razvoja zadrugarstva, Asocijacija je uključena u sve vidove podrške dok najveću dobit predstavljaju benefiti koje dobijaju mladi zadrugari prilikom konkurisanja za nacionalne mere podrške.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj, domaćin ovog skupa, napomenula je da je potpisivanje memoranduma zapravo samo jedna korak unapred u unapređenju već postojeće međuzadružne saradnje.

-Smatramo da na ovom polju stvarno imamo prostora za unapređenje odnosa posebno imajući u vidu odnose sa Republikom Srpskom sa kojom delimo tržište. Zbog toga mislim da bi sektor zadrugarstva trebalo bolje povezati i to ne samo u smislu razmene iskustava i znanja već u domenu poslovne saradnje, čak i u smislu zajedničkog nastupa na nekim tržištima. Sa druge strane, Makedonska asocijacija zemljoradničkih zadruga ima velki broj zadruga novijeg tipa koje su mahom orijentisane na proizvodnju povrća i tu je poslovna saradnja i te kako interesantna, rekla je Nestorov Bizonj.

Odmah nakon potisivanja Memoranduma o saradnji počela je i njegova realizacija. Naime, delegacija severnomakedosnkih zadrugara obišla je dve zemljoradničke zadruge u Vojvodini – jednu starijeg tipa sa tradicionalnom proizvodnjom i jednu noviju sa voćarskom proizvodnjom. Prema rečima predsednice Zadružnog saveza Vojvodine međusobno upoznavanje zadruga su neophodni koraci za uspostavljanje saradnje na tržištu, što i jeste krajnji cilj.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar