Poljoprivrednici nezadovoljni posle sastanka u resornom ministarstvu

 

Završen je još jedan sastanak predstavnika 10 udruženja poljoprivrednika i ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, ali jedna strana je izašla nezadovoljna, piše Agroklub.rs

 

 

 

ČITAJTE I: Odgovor JP “Putevi Srbije” poljoprivrednicima: Traktorima zabranjeno kretnje autoputevima

 

 

-Ministarka odbija da se izda rok od 30 dana upozorenja pre nego što se gazdinstvo stavi u pasivan status. To je nama neprihvatljivo. Mi jesmo svesni da neki ljudi rade zloupotrebe i manipulacije, ali mi zastupamo poljoprivrednike koji nisu upućeni i koji nesvesno prave greške. Za sada ima 602 rešenja za pasivan status, ali svi oni sada idu u drugi krug kontrole, što nije isključeno da neće i zaista otići u pasivan status“, rekao je za Agroklub.rs Miroslav Matković ispred Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Foto: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Inače, prema saopštenju Ministarstva poljoprivrede, jednom gazdinstvu može da bude određen pasivan status ukoliko je u zahtevu za upis ili u zahtevu za ostvarivanje prava na podsticaje prijavilo netačne podatke, odnosno ako na obradivom poljoprivrednom zemljištu prijave obavljanje poljoprivredne proizvodnje koju u stvarnosti ne obavljaju, odnosno koja nije pod biljnim kulturama i koja se ne obrađuje.

-Obećanje je da će taj koji ode u pasivan status moći da prodaje svoju robu, ali će biti uskraćen samo za subvencije, pojasnio je Matković.

U Saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navedeno je da je ministarka Tanasković istakla da do sada Uprava za agrarna plaćanja ni jedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i dozvoljeno je pravo žalbe u zakonom propisanom roku.

Foto: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Tanaskovićeva je precizirala da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju u pasivan status gazdinstava.

Ona je ponovila da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje toga da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači. Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke.

Resorna ministarka još jednom je napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

Foto: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Reprogram dugovanja za PIO?

Kada je reč o pitanju dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na pronalaženju rešenja i u prethodnom periodu je održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje ovog problema trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook

 

 

Kreditna podrška narednih dana

Na sastanku je bilo reči i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara. Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i  komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima.

Izvori: Agroklub.rs i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede