Odgovor JP “Putevi Srbije” poljoprivrednicima: Traktorima zabranjeno kretnje autoputevima

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije krajem januara uputila je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zahtev za kretanje traktorima u organizovanim kolonama na putevima svih kategorija na celoj teritoriji Republike Srbije.

Poljoprivrednici su zahtevali da se pod hitno iznađe rešenje (dozvola) za kretanje sa ili bez policijske pratnje na svim putevima i saobraćajnom trakom kojom resorno ministarstvo samtra najprihvatljivijom i na putevima Ia kategorije.

 

ČITAJTE I: Iz ministarstva stigli odgovori Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije

 

 

 

U obrazloženju ovog zahteva navedena je činjenica da i u državama sa rigoroznijim saobraćajnim propisima poljoprivrednici u znak protesta završe u glavnim gradovima svojih zemalja – Berlin (Brandeburška kapija), Pariz (Jelisejska polja) itd.

Foto: Agroportal.rs

Poljoprivrednici bez potrebe maltretiraju građane blokadama puteva širom Srbije.

– I mi smatratramo da se naši problemi, a to se i više puta pokazalo, rešavaju u Beogradu. Tako da je ovaj zahtev opravdan, a na vama je samo da rešite tehnička pitanja tj. izdate neophodne dozvole za kretanje na rok od najmanje 90 dana, piše u ovom saopštenju.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Iz JP “Putevi Srbije ovom udruženju stigao je I odgovor koji Agroportal.rs u celosti prenosi:

Predmet:       Dozvola za kretanje traktorima državnim putevima I i II reda

Poštovani,

Na osnovu Vašeg dopisa od 25.01.2024. godine, u kome se obraćate  JP „Putevi Srbije“, kao upravljaču državnim putevima I i II reda u Republici Srbiji, radi pronalaženja rešenja za kretanje traktorima u organizovanim kolonama na državnim putevima, obaveštavamo Vas sledeće:

U članu 102, Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima („Sl. glasnik RS“ broj 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2019 –odluka US, 55/2014, 96/2015 – dr.zakon, 9/2016 – odluka US, 24/2018, 41/2018 – dr.zakon, 87/2018, 23/2019, 128/2020 – dr.zakon i 76/2023), definisane su kategorije vozila koje smeju da se kreću autoputem i motoputem, kojim je zabranjeno kretanje traktorima ovim kategorijama državnih puteva.

Takođe, obzirom da je zabranjeno kretanje traktorima na državnim putevima IA reda (autoputevima), samim tim traktori ne pripadaju ni jednoj kategoriji vozila za koje je predviđena naplata putarine za korišćenje državnih puteva IA reda (autoputeva).

Na ostalim državnim putevima IB i II reda (izuzev autoputa i motoputa) kretanje traktorima je dozvoljeno i definisano članom 45, stav 1, tačka 5 (maksimalna dozvoljena brzina), članom 85, kao i ostalim članovima vezanim za učestvovanje traktora u saobraćaju, gore navedenog zakona.

Obzirom da je sprovođenje odredaba Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, za detaljniji odgovor na vaše pitanje nepohodno je da se  obratite pomenutom Ministarstvu.

Priredio: Agroportal.rs