Poljoprivrednici se okupljaju za protest u podne

 

Tačno u podne počinje protest poljoprivrednika širom zemlje. Posle jučerašnjih propalih pregovora u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijanom Rističevićem, Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije odlučila su da danas izađu na ulice i na taj način skrenu pažnju na probleme sa kojima se više godina unazad suočavaju.

 

 

ČITAJTE I: Propali pregovori sa Vladom, od sutra protest poljoprivrednika Srbije

 

 

 

U Zrenjaninu su poljoprivrednici počeli da se okupljaju kod Kristalne dvorane i kod Žabaljskog mosta na Tisi, na putu Zrenjanin-Novi Sad. Kako kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, poljoprivrednici će u 12 sati traktorima krenuti u protestnu vožnju magistralom. Da li će ovoga puta biti samo vožnja upozorenja ili će prostest biti radikalizovan odlučiće većina proizvođača koji budu došli na protest.

-Nikakva rešenja nisu ponuđena proizvođačima osim što je tokom čitavog sastanka bilo pokušaja da poljoprivrednike posvađaju i podele na ratare i stočare. Sve vreme su govorili da mogu da ispune zahteve ratara, ali da ukinu sve podsticaje stočarima ili da daju stočarima sve što traže, a da ukinu subvencije ratarima. To je tako trajalo dok poljoprivrednici nisu prelomili i rekli da nema više svrhe da sede u Vladi, jer država niti prihvata naše zahteve, niti nudi neka druga rešenja. Jasno je stavljeno do znanja da podele na ratare i stočare neće biti jer su svi poljoprivrednici u problemu, kaže Kleut.

Prema njegovim rečima, nakon što su poljoprivrednici napustili sastanak usledio je poziv gospodina Dolovca iz Ministarstva poljoprivrede koji je u telefonskom razgovoru ponudio sastanak sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, što su proizvođači izričito odbili.

-To je ujedno i značilo kraj pregovora. Odlučeno je da sva udruženja koja su učestvovala u pregovorima na nivou čitave Srbije danas započnu proteste, dodao je Kleut.

Dragan Kleut je potvrdio informaciju da je sinoć prećeno jednom od poljoprivrednika, Mileti Slankamencu iz Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije.

-Da zaštite Miletu i njegovu porodicu pomogle su i naše kolege iz Farkaždina. I da eliminišu jednog čoveka, protesti neće biti zaustavljeni, održaće se od Subotice do Kraljeva, rekao je Kleut.

Blokade poljoprivrednika počinju danas u 12h u Novom Sadu(Sajam), Subotici(Gradska kuća), Pančevu(Rafinerija), Loznici(Valjevski put), Bavaništu (Most na Dunavu), Bogatiću (Centar, most), Čenti (most ), Mrčajevcima(kod Kraljeva), Somboru….

U protestima učestvuju:

-INICIJATIVA ZA OPCTANAK POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE

-NAŠE MLEKO MAČVA

-UDRUŽENJE PROIZVOĐAČA „STIG“ — Požarevac

-UDRUŽENJE ZA SPAS I OPSTANAK STOČARA ZAPADNE SRBIJE — Jadar

-SAVEZ UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA – Banat

-PROIZVOĐAČI MLEKA ŠUMADIJE I POMOPAVLJA — Kraljevo

-UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA SUBOTICA.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Ujedinjeni poljoprivrednic od Vlade Srbije tražili su:

-Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije ( formirati zaštićenu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom imputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri imputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije.

-Subvencije po hektaru u minimalno 35.000 dinara po hektaru za sve prijavljene površine u R.P.G. (ukinuti ograničenje do 20 hektara)

-Premija za mleko minimalno 20 dinara po litru.

-Referentna cena ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz.

-Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države EU i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

-Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa pdv-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

-Regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi.

-Ukinuti naknadu za odvodnjavanje (rešiti kao što je rešeno održavanje i investiranje svih javnih površina).