Udruženi poljoprivrednici nastavljaju proteste

 

Na više lokacija u zemlji, od Subotice do Kraljeva i Kragujevca u toku su protesti poljoprivrednika. Protesti su najavljeni u oko 40 mesta u Srbiji.

Potpredsednik udruženja Stig Milan Marković kaže da su bili problemi sa policijom kod Kraljeva jer ne dozvoljavaju poljoprivrednicima da uđu u grad. Nezadovoljni poljoprivrednici iz Braničevskog okruga parkirali su se u obe leve trake kolovoza kod Požarevca, blokiran je put u Bavaništu. U Zrenjaninu je održana protestna vožnja dok poljoprivrednici u Novom Sadu, kao i oni iz Bogatića, najavljuju da će ostati na ulici do ispunjenja zahteva.

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednici se okupljaju za protest u podne

 

 

Može se reći da je ovo nastavak prošlogodišnjih protesta poljoprivrednika. Od tada do sada ništa nije učinjeno, poručuju poljoprivrednici okupljeni u Novom Sadu.

I ovog puta je rečeno da je poljoprivrednicima „dogorelo do nokata“.

-U praksi to izgleda tako što se poljoprivrednici sve više zadužuju kod poslovnih banaka i pitanje je dana kada će to „pući“ jer ni jedan seljak neće moći da izdrži ta zaduženja. Vać sada ljudi rasprodaju svoju zemlju, mehanizaciju, gase farme… Ako se ovako nastavi bićemo primorani da uzmemo pasoše i da odemo u Nemačku ili neku drugu zemlju da npr. vozimo kamione ili motamo kablove u nekim firmama,  kaže Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

On dodaje da poljoprivreda nije atraktivna i ako poljoprivrednici hrane sve građane ove države.

-Nije nam jasno, ako već godinama pričamo da nam je neophodan plavi dizel jer nam je to input koji po sadašnjoj ceni od 176 dinara za litar sa ogromnom akcizom predstavlja veliki problem. Zašto bi država na nama zarađivala jer mi taj dizel ne koristimo da bi išli na more već ga sipamo u ove mašine da možemo da obrađujemo zemlju i proizvedemo hranu za naš narod, pita Filipović.

I drugi inputi su, kako kaže, jako poskupeli, a poljoprivredni proizvodi sve više su obezvređeni. Otkupljivači sada nude cene za jesenje useve čija žetva će početi za nešto više od mesec dana koje će primarnim proizvođačima proizvesti nove gubitke. Sada se govori o prepolovljenim cenama od prošle godine. Primera radi, uljana repica je bila 80 dinara za kilogram, sada se nudi 37, pšenica je bila 40 dinara, sada se nudi 20.

-Nafta nam je uvek naskuplji input. Na prošlogodišnjim protestima tadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je da će od Nove godine zaživeti plavi dizel. Evo nas u maju, a to se nije dogodilo, kaže Filipović.

Poljoprivrednici su svoje traktore parkirali kod Novosadskog sajam i kako kažu, tu će i ostati, ne žele nikom da smetaju.

-Mi iz različitih udruženja poljoprivredika ćemo se dogovarati o daljem toku protesta, odnosno da li će biti blokada ili ne. Ovde su poljoprivrednici iz Gospođinaca, Vilova, Gardinovaca, Čeneja, Kisača, Kovilova … nećemo se vraćati kućama. Ovde ostajemo. Ne znam koliko i do kada treba da se pregovara. Zahtevi Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije identični su onima iz avgusta prošle godine, kaže Mileta Slankamenac.

Udružene poljoprivrednike na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije najviše je, kako kažu, iziritirao razgovor koji je išao u smeru: „daćemo, vama – uzećemo stočarima, daćemo stočarima – uzećemo ratarima“.

-Problemi u poljoprivredi nisu od danas niti od pre pet godina, slika kako nam danas izgledaju sela, najbolje govori koliko dugo su prisutni. A sela su nam danas poluprazna. Neko je o tome morao mnogo ranije da brine. Mi smo se za sedam dana dva puta videli sa predstavnicima Vlade, a pitanje koliko ćemo se još puta viđati, kaže Slankamenac.

Članovi Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko“ iz 10-ak sela svoje traktore su parkirali ispred zgrade opštine i blokirali centar Bogatića. Kako kažu, tu ostaju do daljnjeg, policija preusmerava saobraćaj i za sada nije bilo nikakvih problema.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Poslednje pregovore u Vladi Srbije ocenjuju kao kupovinu vremena i pokušaj da se zavade ratari i stočari. O zahtevima, kako je tamo rečeno, može da se priča za 2024. godinu ali po istom sistemu, dati ratarima – uzeti stočarima i obrnuto.

-Od moga kolege i mene, koji smo organizatori protesta, od jutros niko ne otkupljuje mleko. Inače, naše udruženje je od februara pokretalo inicijativu da se povećaju premije za mleko i drugih davanja u govedarstvu. Mislim da je ovo neki vid kazne što se borimo za svoju porodicu, komšije, prijatelje…, kaže Milan Pajić.

Ujedinjeni ratari i stočari će se o pozivu za dalje pregovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kako kažu, dogovarati.