Polovina batata u supermarketima je domaće proizvodnje

 

U velikim marketima često nas privlači, za nas neuobičajena hrana, kao što su batat, pojedine vrste aktinidija poput kivana, zatim japanske jabuke i sl. Zbog klimatskih promena ove biljke moguće je uspešno gajiti i u našim klimatsko-edafskim uslovima.

 

 

 

ČITAJTE I: U okolini Ivanjice krompir se sve manje gaji

 

 

 

 

Batat je pre desetak godina počeo da zauzima poziciju interesantne i za naše prostore inovativne biljne kulture. Na pojedinim parcelama severne Bačke, Mačve, severnog Banata i Pomoravlja beleže se primeri uspešnog gajenja sletkog krompira. Može se reći da je polovina količina batata u supermarketima u Srbiji upravo domaća proizvodnja.

Za razliku od krompira, batat ima nizak glikemijski indeks i zbog toga je veoma pogodan za ishranu trudnica, sportista i starije populacije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-Takođe, batat može da bude i prvi čvrsti obrok odojčadi jer je bogat vitaminima – A, B,C i D, sadrži mnogo antioksinasa i vlakana, te se vrlo često koristi kao sirovina za proizvodnju kašica za decu. Smatra se da će u bliskoj budućnosti ovo povrće biti jedna od značajnijih kultura na našim prostorima, kaže prof. dr Vladan Pešić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Piše: Jasna Bajšanski