Zašto se stvaraju nove sorte paprike?

 

Paprika je jedna od najvažnijih povrtarskih kultura zbog površina koje zauzima ali i zbog mnogobrojnih oblika njenog korišćenja.  Bilo da se koristi sveža ili paprika je bogat izvor vitamina, mineralnih materija i drugih za zdravlje neophodnih organskih jedinjenjaovo su razlozi zbog kojih stručnjaci stalno rade na stvaranju sorti sa većim genetskim potencijalom za rodnost i na uvođenju novih tehnologija gajenja.

 

 

ČITAJTE I: Kako pravilno čuvati kupus?

 

 

 

Kako kaže Nataša Prodanović iz PSS Sombor uspeh u stvaranju sorti sa većim genetskim potencijalom za prinos najviše zavisi od genetičke varijabilnosti polaznog materijala. Zbog toga je neophodno stalno raditi na povećanju genetičke varijabilnosti paprike.

Prema njenim rečima oplemenjivanje paprike je permanentan proces koji zavisi od niza fakotra, a pre svega od ljudi koji rade u ovom procesu, raspoloživih zemljišnih površina, inteziteta proizvodnje i nivoa tehnologije gajenja, broja stanovnika, kao i zahteva tržišta i industrije.

-Osnovni uslov za uspešno oplemenjivanja je definisanje cilja ovog procesa. U slučaju paprike, kod većine programa bitno je da se stvore visokoprinosne sorte, određenog tipa i namene, otporne prema najrasprostranjenijim bolestima i štetočinama, dobre adaptibilnosti i stabilnosti prinosa, naglašava Prodanovićeva.

Na pitanje koji su to osnovni pravci selekcije paprike kod nas ona kaže da je na prvom mestu stvaranje sorti u tipu babure, kapije, paradajz-paprike, turšijare, šipke i feferone, žute ili zelene boje u tehnološkoj zrelosti za proizvodnju u poljskim uslovima, a za različite vidove korišćenja.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

-Stvaranje sorti ili F1 hibrida za gajenje u zaštićenom prostoru za ranu proizvodnju i za zelenu pijacu drugi je pravac. Treći, ali ne manje važan je stvaranje sorti paprike za posebne vidove namene – dekorativne i medicinske, kaže Nataša o dodaje da kod stvaranja novih sorti paprike moraju se uzeti u obzir zahtevi koji se odnose na visok prinos, ranostasnost, sadržaj vitmaina i minrelnih materija i drugih organskih jedinjenja. Pored biološke vrednosti, mora se voditi računa o boji, mirisu, izgledu i ukusu ploda. U dobar kvalitet povrtaske paprike spadaju i tanak epidermis i mesnatost. Za industriju je važno čišćenje ploda, što olakšava njena glatka površina, zato je neophodno kod stvaranja sorti voditi računa i o ovom svojstvu.

Piše: J. Bajšanski