Poskupljenje sirovina i manjak komponenti podižu cene poljoprivredne mehanizacije

 

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije u Francuskoj koja je u ovom sektoru najjača u Evropskoj uniji, ove godine planiraju da podignu cene. Uzrok je, kako stoji u ekonomskom izveštaju za 2021. Udruženja proizvođača poljoprivredne opreme Axema, povećanje troškova sirovina i manjak komponenata te istovremen rast potražnje.

Nakon što su cene žitarica porasle, farmeri žele da ulože novac u nove mašine. Ova se situacija poklopila sa globalnim poremećajem lanca snabdevanja povezanim sa pandemijom COVID-19 što proizvođačima opreme kao što je AGCO Corp iz SAD-a i Deere & Co stvara velike poteškoće.

U Axemi tvrde kako u Francuskoj gotovo svi proizvođači očekuju više prodajne cene kao odgovor na pritiske u lancu snabdevanja.

Prema najnovijem istraživanju koje su sproveli među svojim članovima, rizici u vezi sa situacijom nedostatka sirovina se pogoršavaju.

– Čak 94% kompanija nailazi na poteškoće sa snbdevanjem, 75% njih suočava se sa nedostatkom prvenstveno čelika, a onda i elektronskih i hidrauličkih komponenti. Napokon, 13% veruje da je privremeno zaustavljanje određenih proizvodnih linija neizbežn – stoji u saopštenju gde dodaju kako povećanje proizvodnih troškova (industrijske sirovine, energija, transport) dovodi proizvođače u rizik od značajnog pada marži.

Kada je reč o ceni čelika, koji može da predstavlja 30 do 40% proizvodnih troškova, ona se prošle godine udvostručila. Stoga pozivaju EU da ublaži robna ograničenja koja su usmerena na sprečavanje nepoštenog uvoza te sirovine.

Uzimajući u obzir proizvodne zaostatke, ipak se očekuje da će prodaja poljoprivrednih mašina u Francuskoj ove godine porasti za pet do sedam odsto, odnosno da dosegne vrednost od 6,4 mlrd EUR.

Izvor: Agroklub

Ostavite komentar