Posle nevremena u sredu ostale velike štete u poljoprivredi, meteorolozi izdali novo upozorenje

 

Nevreme koje je u sredu, 18. jula, „pregazilo“ Sloveniju i Hrvatsku, protutnjalo je i Srbijom ostavljajući za sobom velike štete kako na objektima i zelenim površinama u naseljenim mestima, tako i na njivama.

 

 

ČITAJTE I: Meteorolozi upozoravaju da dolazi oluja sa snagom atomske bombe

 

 

Ružica Mikić, koordinatorka Prognozno-izveštajne službe za područje Srema rekla je u Agodnevniku Radio televizije Vojvodine da je na terenu Srema, posebno u njegovom fuškogorskom delu, napravljena velika šteta na usevima i zasadima u toku nevremena i to u periodu od 19 do 20 sati.

U zavisnosti od ekspozicije parcele, na ratarskim usevima – suncokretu i kukuruzu, štete su od 10 do 90 odsto, dok štete u voćnjacima zavise od voćne vrste i vremena zrenja.

-Primera radi, na jesenjim sortama jabuke greni i zlatni ajdared koje su u fazi porasta ploda, šteta je oko 30 odsto. Na jesenjim sortama kruške šteta je od 30-40 odsto dok je na onima koje su pred berbu poput sorte karmen, štete su od 90 do 100 odsto. Na šljivama koje su pred berbu nevreme je napravilo najveću štetu. Na zemlji leži oko 90 odsto plodova. Vodeća sorta šljive na ovom terenu je stenlej i na njoj je pričinjena štata od 40 odsto, rekla je Mikićeva.

Njena koleginica dipl. ing. zaštite bilja Karolina Striharski rekla da je u ataru Bačke Palanke nevreme pričinilo ogromnu štetu i ona je najvidljivija na višegodišnjim zasadima.

-Prizor jabuke koja je pred berbu je zastrašujuć. Mislim da je šteta stoptocentna. U jednom jabučnjaku prinos je trebao biti 300 tona ali sada neće biti ubran niti jedan kilogram, kazala je ona.

Meteorolozi za danas u Srbiji najavljuju promenljivo oblačno vreme uz više sunčanih sati tokom dana i ređu pojavu kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom.

Duvaće slab i umeren vetar, uglavnom južni i jugoistočni.

Uveče i tokom noći na severu i u delu zapadne i centralne Srbije očekuju se jaki grmljavinski procesi sa pljuskovima,  jakim i olujnim severozapadnim vetrom, ponegde i gradom.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Najniža temperatura od 16 do 21, a najviša od 32 na severozapadu do 36 stepeni na jugu Srbije.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se u petak i subotu posle podne i uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost uz ponegde krupan grad, kratkotrajno olujne udare vetra i izolovano orkanske udare vetra.

Priredio: Agroportal.rs

Foto: FB Poljoprivredni fakultet Novi Sad