Hrvati nude svoje luke za izvoz ukrajinskog žita

 

Hrvatska je ponudila svoju železničku mrežu i luke u Jadranskom moru za transport ukrajinskog žita alternativnim rutama, posle ruskog blokiranja Crnomorske inicijative za žito, izjavio je hrvatski državni sekretar za politička pitanja Frano Matušić na sastanku Generalne skupštine UN, tokom otvorene ministarske debate o situaciji na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine.

 

 

ČITAJTE I: Šta kažu analitičari, a šta političari o odluci Rusije da raskine Sporazum o žitu

 

 

 

– Hrvatska je spremna da pomogne u pronalaženju novih ruta za ukrajinski izvoz žitarica. Među mogućim alternativnim pravcim su hrvatske železnice i luke u Jadranskom moru – rekao je on, prenosi Ukrinform.

Prema rečima hrvatskog državnog sekretara, odluka Rusije da ne produži sporazum izaziva pretnju glađu u mnogim delovima sveta.

Matušić je u svom govoru napomenuo da je Hrvatska od prvih dana sukoba poručila da stoji uz Ukrajinu i njen narod i da je spremna da podržava Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je ranije da bi inicijativa za žito mogla da funkcioniše bez učešća Rusije i da povlačenjem iz Sporazuma o žitu Rusija narušava sopstvene sporazume sa Turskom i UN, jer Ukrajina nema sporazume sa Rusijom, podseća ukrajinska agencija.

Izvor: Agro TV

Foto: Unsplash