Potpisan sporazum o gradnji hladnjače u Leskovcu, ne zna se kada će se krenuti sa radovima

 

Nakon protesta zbog niske cene paradajza, poljoprivrednicima iz okoline Leskovca prošlog leta ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je gradnju hladnjače za skladištenje proizvoda. Da će hladnjača biti građena potvrđeno je i potpisivanjem sporazuma o gradnji, ali državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović nije precizirao ni kada će se krenuti sa gradnjom hladnjače, ni koliko će ona moći da primi robe, ali ni ko će njome upravljati.

 

 

ČITAJTE I: Povrtari iz Jablaničkog okruga na protestu besplatno delili građanima paradajz

 

 

Hladnjača će, prema najavama biti građena u „Zelenoj zoni“ u Leskovcu, a potpisnici Memoranduma, pored Grada Leskovca, su i opštine Lebane i Vlasotince, koje su jedne od najvećih u Srbiji po proizvodnji paradajza. Ipak, za sada nije poznato kada će poljoprivrednicima biti omogućeno da svoje proizvode skladište u novoj hladnjači.

-Mi smo sada potpisali Memorandum, a ne ugovor. Svi ti podaci, koliko će koštati, kada će se krenuti sa radovima jesu inetres javnosti, ali ja ne mogu sve precizno da navedem. Nadamo se da će se sve stavke iz memoranduma ispoštovati i da će to krenuti nakon što prođu zimski meseci. Najbitnije je da sprečimo nakupce da dolaze na njive i otkupljuju robu od naših poljoprivrednika, a da kasnije oni zarađuju na njihovom radu. Ovako ćemo mi biti ti koji će garantovati i izvoziti najbolje proizvode, a korist će imati svi. Mislimo i brinemo o leskovačkom kraju, jer znamo da je to izuzetno značajan kraj za poljoprivredu – rekao je Mamutović.

Zbog niske cene koja je početkom jula bila između 5 i 10 dinara, poljoprivrednici iz okoline Leskovca su besplatno delili paradajz građanima, ali su nakon posete ministra Nedimovića i obećanja da će krenuti izvoz ka inostranstvu, kao i da će cena biti bolja, obustavili svoje proteste. Na protestima najglasniji su bili meštani sela Svirce, dok je poljoprivrednika iz ostalih sela Jablaničkog okruga bilo vrlo malo. Ipak, da će robu moći da skladište i svi poljoprivrednici iz Lebana i Vlasotinca, koji ni danas na potpisivanju memoranduma nisu bili prisutni, potvrdio je i državni sekretar.

-Svi će moći svoju robu da skladište u toj hladnjači, otvoreni smo za svaku saradnju. Moramo da vodimo računa o svima, kao što smo interventno reagovali i uveli zaštitu carine. Bili smo svesni da nešto moramo da promenimo u načinu rada, prvenstveno u pogledu distribucije i novog pakovanja – saopštio je Mahmutović.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Da će pokušati da što više pomognu poljoprivrednicima, obećali su i predstavnici lokalnih samouprava, koji su za 2022. godinu najavili dodatna ulaganja za subvencije iz sopstvenih budžeta.

Autor: M. Mitić

Izvor:Južne vesti

Foto: Pixabay

Ostavite komentar