Površine pod organskim usevima u Srbiji u blagom padu

 

Površina koja je namenjena organskoj proizvodnji u Srbiji za nijansu je smanjena 2020. godine, prema najnovijim podacima Evropske agencije za statistiku.

Organska proizvodnja odvijala se na 20.971 hektara 2020, što je manje od 1% ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta. Godinu dana ranije u te svrhe korišćeno je 21.266 hektara.

Najveći procenat te površine čine organske oranice, na kojima se gaje žitarice, povrće, zelena stočna hrana i industrijsko bilje. Na drugom mestu su stalni zasadi (voćnjaci i vinogradi), a na trećem mestu su pašnjaci i livade.

Površina koja se u Evropskoj uniji koristi za organsku poljoprivrednu proizvodnju povećala se za osam godina 56%, prema podacima Eurostata.

 

ČITAJTE I: EU ustanovila nagrade za najbolje u organskoj proizvodnji

 

 

Pod organskom proizvodnjom 2020. godine bilo je 14,7 miliona hektara, u odnosu na 9,5 miliona 2012. U poređenju sa 2019. godinom povećala se za 0,6%, sa 13,8 miliona hektara.

Polovina ukupne površine pod organskom proizvodnjom u EU nalazi se u samo četiri članice – Francuskoj, Španiji, Italiji i Nemačkoj.

U Hrvatskoj, Bugarskoj, Francuskoj i Mađarskoj od 2012. do 2020. ukupna površina pod organskom proizvodnjom povećala se za više od 100%.

Od ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta, površina pod organskom proizvodnjom činila je 9,1 %. Taj procenat je od 2012. povećan u svim zemljama EU osim u Poljskoj.

Najveći udeo organske proizvodnje u ukupno korišćenom poljoprivrednom zemljištu ima Austrija (25%), Estonija (22%) i Švedska (20%), a najmanji Irska i Malta.

U osam članica je procenat poljoprivrednog zemljišta koji se koristi za organske proizvode manji od 5%.

Švedska je imala najveći udeo organskih žitarica (7,1%) i svežeg povrća (17,8%) u njihovoj ukupnoj proizvodnji.

Letonija i Austrija imaju najveći udeo ovaca i koza koje se organski gaje (36%), Danska najveći udeo svinja (3,4%), a Grčka goveda (30,3%). U Austriji je najveći procenat organski gajenih krava muzara (22%).

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

U EU je 2020. bilo više od 4,5 miliona goveda gajenih korišćenjem organskih metoda, od ukupno 76,5 miliona.

Organskom proizvodnjom se uglavnom bave mladi. Prema podacima Eurostata, procenat poljoprivrednika mlađih od 40 godina u organskoj proizvodnji  je duplo veći nego u neorganskoj (21% prema 10,5%).

Izvor: Euractiv

Ostavite komentar