Požarevac: vanredna situacija zbog afričke kuge svinja

 

Štab za vanredne situacije u Požarevcu doneo je odluku o uvođenju vanredne situacije na celoj teritoriji grada usled pojave virusa afričke kuge svinja.

Odluka je doneta posle preporuke Uprave za veterinu, navodi se u saopštenju uprave Grada Požarevca.

Odluka je doneta imajući u vidu trenutnu epizootiološku situaciju na teritoriji Braničevskog upravnog okruga i Grada Požarevca, a u vezi sa pojavom virusa afričke kuge svinja.

 

ČITAJTE I: Nikola Momirov: Obore u Čenti ispraznio AKS, jesen neće doneti berićet

 

 

Kako je navedeno, u Požarevcu se već mesecima sprovode mere za sprečavanje i iskorenjivanje bolesti.

Gradske vlasti objašnjavaju da trenutno nije moguće na lokalnom nivou obezbediti dovoljne kapacitete u ljudstvu, opremi, vozilima i tehničkim sredstvima, koji su neophodni za izvršenje svih mera u najkraćem roku.

Ministarstvo poljoprivrede: Odjava AKS na području 10 opština

Podsetimo da su na sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti AKS,  održanoj u ponedeljak, 21. avgusta, izneti najnoviji podaci prema kojima je do sada ukupno na 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 2.236 slučaja AKS kod domaćih svinja, od čega je 2.181 uginulih svinja.

U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 30.045 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja na afričku kugu svinja, a u skladu sa zakonskim propisima, stečeni su uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta.

Prema poslednjem izveštaju iznetom na sednici Štaba, potvrđeno je prisustvo AKS na velikoj farmi, ali zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete su sve mere.  Od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i sobama u kojima je utvrđen virus hitno je eutanazirano 796 grla, a uginule su 302 svinje.

Biosigurnosne mere na farmi su na visokom stepenu, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme.

Svi prisutni članovi Operativnog štaba su izneli svoj stav o trenutnom stanju i svako iz svog domena je predložio potencijalne korake za dalje unapređenje prevencije bolesti.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Neki od zaključaka današnje sednice su sledeći:

-Da se u narednom periodu uključi i inspekcija zaštite životne sredine koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije

-Da na predlog Vesne Milićević iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, ova institucija dostavi konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa od strane veterinarskih službi

-Da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavi podatke od lokalnih samouprava o licima koja će biti u regionalnim i lokalnim kriznim centrima, kao i spisak svih manifestacija koje će biti održane u narednom periodu

-Da će se razmotriti stav struke o depopulaciji domaćih svinja na gazdinstvima sa niskim biosigurnosnim merama.

Izvor: Agroportal.rs

Foto: Nikola Momirov i Pixabay