Pred nama je vikend lepih manifestacija

 

U centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada i Oplenca, od 6. do 8. oktobra, jubilarni 60. put biće održana čuvena „Oplenačka berba“.

Foto: Oplenačka berba

Ovogodišnji program obuhvatiće kulturno-umetničke nastupe, izložbu pasa u susednom selu Žabare, izbložbu grožđa, voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda Srednje škole „Kralj Petar I“, Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, kao i koncerti Peđe Jovanović i grupe „Van Gog“.

 

 

ČITAJTE I: „Život na selu“ kroz fotografiju i stihove

 

 

„Oplenačka berba“ je tradicionalna manifestacija koja se održava u Topoli i posvećena je vinu i grožđu. Tokom tri dana, koliko traje manifestacija, na etno štandovima je izloženo voće, grožđe, vino i rakija, a bogato kulturno nasleđe ovog kraja možete upoznati i kroz izložbu starih zanata i rukotvorina.

Uporedo sa „Oplenačkom berbom“ održava se i manifestacija koja pomaže da se očuvaju tradicija i običaji srpskog naroda, a to je Sabor narodnog stvaralaštva. Na saboru nastupaju folklorne i pevačke grupe, koje izvode pesme i igre iz svog kraja. Posebna atrakcija je saborska povorka ulicama Topole, sastavljena od svih učesnika koji posetiocima dele voće, a koju predvode dva konjanika.

„Biserna griva Donjeg Srema“ u subotu 7. oktobra

U subotu 7. oktobra 2023. godine, sa početkom u 12 časova, u Nautičkom selu „Biser” u Boljevcima, 11. put biće održana tradicionalna smotra konja lipicanske rase „Biserna griva Donjeg Srema“.

Manifestacija je takmičarskog i revijalnog karaktera i održava se u okviru „Dana evropske baštine 2023.“, a u organizaciji Turističke organizacije GO Surčin i Udruženja odgajivača lipicanske rase konja Srbije, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Surčin.

Foto:TO oštine Surčin

U okviru takmičarskog dela manifestacije stručni žiri će izabrati najlepše u: izložbi mladih grla-kobila, izložbi kobila, izložbi mladih grla-pastuva, izložbi pastuva, takmičenju dvoprega, takmičenju dvoprega-deca, reviji paradnih zaprega, a najuspešnijima dodeliti pehare.

Foto: Turistička organizacija opštine Surčin

Pored manifestacije „Biserna griva Donjeg Srema”, organizovane su i:

14:00 – 19:00 – „Srednji vek u Surčinu” – manifestacija edukativnog karaktera u organizaciji Kulturnog centra Surčin u saradnji sa Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ (tematske kreativne radionice za decu, streličarstvo, bacanje koplja, odapinjanje strela, prikazi viteških borbi, male škole mačevanja, izložba srednjovekovnog oružja…)

12:00 – 19:00 – Policija u zajednici

12:00 – 19:00 – Etno bazar (prodajno-revijalna izložbe tradicionalnih kolača, suvenira, vina i rukotvorina)

12:00 – 16:00 -Takmičenje u kuvanju riblje čorbe

Deveti „Dani bundeve“ 7. oktobra u Kuli

Deveti „Dani bundeve“ biće održani 7. oktobra u velikom parku, u srcu Kule, između 10 i 17 časova. Štandovi će biti oživljeni raznolikim proizvodima od bundeve i pružiće priliku posetiocima da uživaju u njenom bogatu ukusu i raznim kulinarskim čarolijama.

Osim toga, u pripremi je program za najmlađe posetioce. Deca će imati priliku da učestvuju u raznim aktivnostima kao što su radionice, crtanje i izrada simpatičnih bundevica, a u okviru programa očekuje se i mali zoovrt, gde posetioce očekuju razne domaće životinje, kao i mnoge igre i zabava za najmlađe.

Foto: Oština Kula

U sklopu kulturno-umetničkog programa pripremljen je dečiji karneval koji će oduševiti sve mališane. Hor „Vile“, kulturno-umetničkog društva „Durmitor“ prirediće nezaboravan nastup. Za ljubitelje muzike planiran je bogat muzički program koji će dodatno ulepšati ovu čarobnu manifestaciju.

Organizator „Dana bundeve“ je udruženje „Eko Kula“, uz velikodušnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Opštine Kula i Turističke organizacije opštine Kula.

Nova sezona „Karavana zimnice” počinje za vikend na pijaci „Đeram”

„Karavan zimnice“ u subotu i nedelju, 7. i 8. oktobra od 8 do 16 časova biće održan na pijaci „Đeram“, kojim JKP „Beogaradske pijace“ otpočinju devetu sezonu.

Foto: Beogradske pijace

Pijaca „Đeram“ biće kao i uvek mesto za nabavku svežih i kvalitetnih namirnica, ali i prava riznica poznatih ukusa domaće zimnice pripremljene po tradicionalnoj recepturi.

Domaćice koje nisu stigle da pripreme zimnicu, predstojećeg vikenda moći će da se snabdeju kvalitetnim domaćim proizvodima.

Foto: Beogradske pijace

Poljoprivredni proizvođači iz cele Srbije predstaviće svoje slane i slatke specijalitete posetiocima koje očekuje bogat izbor ajvara, raznih slanih salata, kompota, sušenog voća, džemova, slatka, meda, vina, rakije, kao i mnogih drugih proizvoda za zimsku trpezu, koji se mogu naći samo na beogradskim pijacama.

Foto: Beogradske pijace

Pijačni karavani na beogradskim pijacama organizuju se od 2015. godine na centralno gradskim pijacama koje se nalaze u sistemu Preduzeća, kako bi svi Beograđani imali mogućnost kupovine najkvalitetnijih proizvoda na pijaci u svom komšiluku.

Finale karavana „Izađi mi na teglu“ 7. oktobra na Adi Ciganliji

Veliko finale desete sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu „Izađi mi na teglu“ biće održano u subotu, 7. oktobra, na Adi Ciganliji.

„Kameni grad“ biće poprište na kome će 30 takmičarskih ekipa iz cele Srbije ukrstiti svoje varjače i pokušati da osvoje titulu kraljeva ajvara, saopštili su organizatori, Asocijacija „Bašta mašta“.

Foto: Izađi mi na teglu/FB

Najbolji majstori ajvara okupiće se na Adi u 11 časova i predstaviti mesto i kraj iz kojeg dolaze, ističući tradiciju, negovanje lokalnih običaja i gastronomske specijalitete, tako da posetioce, pored najboljeg ajvara, očekuju degustacije i drugih gurmanluka vrednih domaćina.

Foto: Izađi mi na teglu/FB

Karavan je tokom mesec i po dana obišao 15 gradova od severa do juga Srbije, tako da je do sada na takmičenju učestvovalo preko 150 ekipa.

Pored takmičarskog dela, učesnike i posetioce tokom celog dana očekuje muzički i zabavni program, a biće organizovane i zabavne nagradne igre.

Foto: Izađi mi na teglu/FB

Stručni žiri će u 18 časova proglasiti pobednike, koji će pored titule dobiti i vredne nagrade.

U proteklih devet izdanja nacionalnog takmičenja titulu šampiona su odnele ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana i Kikinde, što dokazuje da majstora za „srpski kavijar” ima širom naše zemlje.

Foto: Izađi mi na teglu/FB

I ovogodišnja sezona karavana je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika i brojnih sponzora.

Sombor: U subotu, 7. oktobra XVIII međunarodni tradicionalni festival organske i etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora

Udruzenje proizvođaca organske hrane „Eco energy“ iz Sombora 18. godina organizuje Međunarodni  festival organske i etno hrane i pića ,domaće radinosti i folklora.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Ova manifestacija namenjena je ljubiteljima prirode, a pošto je prodajnog karaktera poseteocima će biti ponuđeni ekolosko-organski, eco – integralni,vega i vegetarijana proizvodi, kao i oni iz domaće radinosti.

 -Neće izostati ni zabava – folklor,recitali,muzike, pesme i dr., poručuju organizatori.

Priredio: Agroportal.rs