Prevencija i kontrola afričke kuge svinja

 

Stručnjaci projekta „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ održali su u okviru 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu prezentacije o usklađenim merama za kontrolu afričke kuge svinja i važnosti dobrobiti životinja za održivu poljoprivredu.

 

 

ČITAJTE I: Pojava anemije kod prasadi

 

 

Afrička kuga svinja je smrtonosna bolest koja pogađa svinje i divlje svinje.

-Ona ugrožava održivost uzgoja svinja i lova kao i egzistenciju zajednica u našoj zemlji. Nacionalne veterinarske službe Republike Srbije ulažu velike i kontinuirane napore da zaustave širenje afričke kuge svinja u zemlji. Oni primenjuju međunarodne standarde za kontrolu bolesti i bezbednu trgovinu. Neophodno da uzgajivači svinja i lovci blagovremeno prijave sumnjive životinje i da poštuju preporuke nadležnih veterinarskih organa o biosigurnosti kako bi se rizik smanjio, rekla je Maja Andrijašević, koordinatorka projekta i načelnica Odeljenja za dobrobit životinja Uprave za veterinu.

Neophodno je da uzgajivači svinja i lovci blagovremeno prijave sumnjive životinje

– Održavanje visokog nivoa biosigurnosti u sektoru svinja i u lovstvu jedna od najvažnijih mera za prevenciju i kontrolu afričke kuge svinja. Zbog toga je neophodno promovisati saradnju između društva i privatnog sektora i podizati svest o bolestima. Primenom specifičnih mera i uslova kontrole bolesti izbegava se nepotrebno remećenje održivosti i promocije proizvodnje svinja, rekao je Petras Mačiulskis, vođa tima i stručnjak za zdravlje životinja

Neophodno je promovisati saradnju između društva i privatnog sektora i podizati svest o bolestima

Teme o Kojima se govorilo na prezentaciji bile su i mere o bezbednosti na farmama i značaj njihove primene u cilju sprečavanja unošenja bolesti, značaj dobrobiti životinja za održivu poljoprivredu i sprovođenju zahteva za dobrobit domaćih životinja.

-Stočarski sektor u Srbiji treba da raste i da se razvija u skladu sa potrebama izvoza jer je poljoprivreda veoma važna privredna grana u Srbiji, rekao je stručnjak za dobrobit životinja Antonio Di Nardo.

On je ukazao je i na značaj sistema označavanja i sertifikacije dobrobiti životinja.

 -Pravo je vreme za poljoprivrednike u Srbiji da ulože u infrastrukturu pogodniju za dobrobit životinja – farme, klanice i postrojenja za preradu životinjskih proizvoda da bi se uključili u budući sistem sertifikacije dobrobiti životinja. To će biti obostrana korist – i za farmere i za životinje, rekao je Di Nardo.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ podrška je Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay

Ostavite komentar