Priboj: Zemljoradnička zadruga „Sastavci” podelila 23 steone junice

 

Da bi se podstakla produktivnost individualnih proizvođača, povećao kvalitet i količina mleka, novoosnovana Zemljoradnička zadruga „Sastavci”, svojim članovima i komintetnima, besplatno je podelila 23 visokokvalitetne i steone junice. Sredstva od nepunih sedam miliona dinara obezbeđena su kod Minsitarstva za brigu o selu kroz program pomoći zadrugama.

-Kriterijum je bio da zadrugari koji su sada dobili ove steone junice iz uvoza,  predaju mleko zadruzi, a ona dalje mlekari. Svaki zadrugar je dužan da u narednih pet godina jedno žensko tele da sledećem zadrugaru, kaže Mileta Ikonić, član Upravnog odbora Zemljoradničke zadruge „Sastavci”.

 

 

ČITAJTE I: Mesni delikatesi ZZ „Mrkšićevi salaši“ uskoro iz novog pogona za preradu mesa

 

 

Tako će se, na konkretan način poporavljati kvalitet stočnog fonda. Pristigla grla su izuzeztna, prve su ocene struke.

-Dvadeset tri grla su u pitanju, vrhunskog kvaliteta. Dobavljač garantuje 6000 litara u prvoj laktaciji, a kasnije, naravno zavisno od držanja, u drugoj i trećoj laktaciji i do 8000 litara, u punoj laktaciji. Junice su u proseku stare dvadeset i dvadeset i tri meseca. Svaka je steona od pet do osam meseci. Težine su od 500 do 550 kilograma. Prvo teljenje je otprilike za dva meseca, kazao je Robert Šipoš, diplomirani veterinar.

Akcijom i kvalitetom priplodnih junica, prezadovoljni su i krajnji korisnici, koji će na ovaj način povećati broj grla u štalama i ojačati svoj stočni fond.

-Ovo je dobro, samo neka produže ove akcije, da bude ovako svake godine, da svi poprave svoja gazdinstva i da obnove grla. To bi bilo najbolje, kaže Dejan Golubović iz sela Ograde.

Iako je osnovana još pre dve godine, zbog pandemije, novoosnovana Zemljoradnička zadruga „Sastavci” ovom akcijom tek je počela konkretno da radi, a planovi su ambiciozni.

-Zemljoradnička zadruga „Sastavci” neće stati na ovome. Nastaviće i dalje da radi uz pomoć opštine Priboj i Ministarstva za brigu o selu. Biće još donacija ali neće sve biti u vidu krava. Zadruga tek kreće da radi, rekao je Sveto Vilotić, direktor Zemljoradničke zadruge „Sastavci”

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Ideja je da novovosnovana zadruga u perspektivi bar približno bude kao nekadašnja i nadaleko poznata zadruga istog imena, koja je bila istinski servis poljoprivrednika ovog kraja, dobra snabdevač i siguran otkupljivač njihovih proizvoda.

Izvor: GZS

Foto: Opština Priboj

 

Ostavite komentar