Prijava za subvencije za 2023. godinu

 

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da prijave za subvencije kreću 3. aprila – i to prva subvencija za prvi kvartal za mleko, subvencija je povećana sa 10 na 15 dinara po litru, onda idu subvencije iz direktnih plaćanja – tov, genetiku, od 10. i 15. aprila, za pčele od 1. maja.

 

 

ČITAJTE I: Počelo prijavljivanje za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava

 

 

 

Sva direktna plaćanja ići će tokom aprila do kraja meseca. Neka će trajati 15 dana, neka mesec dana.

-Pustićemo na početku aprila i subvenciju po hektaru, daćemo malo duži rok trajanja javnog poziva, jer se pokazalo da ljudima treba dodatni odlazak u Republički geodetski zavod kako bi sredili svoje stanje pa će trajati do polovine maja, da bi svi imali vremena, rakla je Tanaskovićeva.

 

Raspodela novca, fokus na stočarstvu

Vlada je pre nekoliko dana usvojila Krovnu uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi za 2023. u iznosu od gotovo 60 milijardi dinara.

Tanaskovićeva je rekla da je u ovom trenutku povećana subvencija za mleko po litru, sa 10 na 15 dinara, povećana je po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, što se tiče govedarstva.

-Uveli smo meru da će za kupovinu steone junice poljoprivredni proizvođač dobiti 170.000 dinara ili ako ostavi žensko telo dobijaće kvartalno po 25.000 dinara dve godine, u prvoj godini 100.000 dinara ako je ostavio u prvom kvartalu, pa onda dve naredne godine.

-Što se tiče svinjogojstva, subvencije su bile i prošle godine, povećane su sa 15.000 na 18.000 dinara, a što se tiče nazimica – sa 18.000 na 22.000 dinara. Fokus je na stočarstvu generalno, kaže Tanaskovićeva.

Subvencije po hektaru 9.000 dinara

Ministarka napominje je subvencija po hektaru ostala 6.000 dinara po hektaru plus 3.000 dinara po hektaru regres za gorivo, što je 9.000 dinara.

-Povećali samo svaku subvenciju, za kreditnu podršku proizvođačima pravilnik je izašao prošle nedelje, mogu da se zadužuju, država snosi veći deo kamate, podvukla je ministarka.

Tanaskovićeva je rekla da će se u narednom periodu videti kako se odvijaju javni pozivi, sve ono što bude od ovih mera preostalo, a planirano je da bude potrošeno, biće dato u nove mere, ili će se ponavljati javni pozivi.

Šta sa zalihama mleka

Ministarka poljoprivrede kaže da je država donela uredbu i da je na poziv premijerke čitav lanac od primarnih proizvođača, prerađivača i trgovinskih lanaca konstatovao da postoji realni problem u sredini.

-Imamo realan problem kod prerađivača, kod mlekera koje imaju 15 do 20 miliona mleka na zalihama, to je razlog zašto su krenuli da spuštaju otkupnu cenu mleka, da otkazuju ugovore, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, s jedne strane svi očekuju da će država otkupiti višak, staviti u robne rezerve i poklanjati.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-Trudili smo se da on ostane u privrednim tokovima, da BDP države raste, imali smo razgovore sa konditorima, oni to mleko kupuju u Evropi od 2,6 do 3,5 evra po kilogramu, subvencionisali smo do 710 dinara kako bismo se oslobodili viška da ne bi padala cena otkupnog mleka naših proizvođača – da bismo njih zaštitili, da nema velikih poremećaja, da bismo se oslobodili viška koje u mlekarama imaju, istakla je ministarka.