Program IPARD 3 startuje u januaru

 

U Privrednoj komori Srbije održana je druga sednica IPARD 3 Odbora za praćenje, na kojoj su članovi Odbora razmatrali ostvarene rezultate i napredak u sprovođenju IPARD 2 programa i planove za sprovođenje IPARD 3 programskog ciklusa.

Sednici Odbora predsedavala je Milica Đurđević, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koja je naglasila da je do polovine decembra u okviru IPARD 2 programskog cikusa odobreno ukupno 1.537 projekata sa oko 146,1 miliona evra podrške EU. Isplaćena su 1.002 projekta sa oko 68,8 miliona evra podrške iz EU budžeta.

 

 

ČITAJTE I: Otvoren Treći javni poziv programa „50:40:10“, bespovratna sredstva po korisniku i do 200.000 evra

 

 

Đurđević je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva iz IPARD fonda dospela do krajnjih korisnika i kako bi se postigao cilj i svrha IPARD programa, a to je podrška poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i stanovništvu ruralnih područja u Republici Srbiji, da postepeno povećavaju svoje kapacitete i potencijale, ali i modernizuju i unaprede svoju proizvodnju.

– U okviru IPARD 3 programa nastavljamo sa sprovođenjem mera namenjenih podršci razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma, koje će biti proširene na nove sektore. Polovinom januara 2024. godine očekuju se i prvi javni poziv u okviru IPARD 3 ciklusa, najpre za Meru 1, gde postoji najveće interesovanje korisnika, a onda i za ostale mere – zaključila je ona.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Sanja Danilović je u izjavi Tanjugu najavila da je u okviru IPARD 2 programa ostvarena visoka stopa odobravanja projekata, i da je do sada kroz ovaj program podsticaja, poljoprivrednicima isplaćeno 30 miliona evra.

– Na sednici IPARD 3 Odbora za praćenje imali smo priliku da predstavimo rezultate u delu IPARD 2 programa i pripreme za predstojeći IPARD 3 programski ciklus. U ovom trenutku u okviru IPARD 2 programa imamo veoma visoku stopu odobravanja projekata, koja je u ovom trenutku 95 odsto od ukupno raspoloživog budžeta – kazala je Danilović i dodala:

– Naš fokus u ovoj godini bio je na isplati sredstava, i do sada je isplaćeno oko 30 miliona evra, a do kraja godine očekujemo da isplatimo još pet miliona evra. To je apsolutno rekordna isplata.

Ona je objasnila da je to rekordna isplata, jer je ukupna očekivana isplata od 35 miliona evra u 2023. godini na nivou celog prethodnog perioda od 2019. i zaključno sa 2022. godinom.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

– Dobra vest jeste da u ovom trenutku postoji i zvanično odobrenje Evropske komisije da se i u sledećoj godini nastavi sa isplatom sredstava iz EU budžeta. A što se tiče samog novog IPARD 3 programskog perioda, mi smo uputili zahtev Evropskoj komisiji za odobravanje reakreditacije već postojećih mera i dobili smo pozitivan odgovor i uveliko radimo na pripremi prvog javnog poziva koji planiramo da raspišemo već u januaru 2024. godine – rekla je Danilovićeva.

Pored članova, sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i drugi.

Foto: Tanjug