Proizvođači mleka blokirali most u Šapcu

 

Proizvodjači mleka blokirali su danas most u Šapcu, nezadovoljni odnosom mlekara i države prema tom sektoru, rekao je za Betu predsednik udruženja Dejan Trajković.

Oni su, kako piše Beta, više puta pregovarali sa državom, tražeći da se premija za mleko sa deset dinara po litru, podigne na 20 dinara i subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara i zaštiti domaće tržište prelevmanima na uvoz mleka i sira iz svih zemalja, a ne samo iz EU, ali je država samo delimično ispunila zahtev.

 

 

ČITAJTE I: U Srbiji je godišnji pad stočarske proizvodnje dva do tri odsto

 

 

 

Premija za mleko je povećana sa deset na 15 dinara po litru, subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, a prelevman na uvoz mleka iz EU je 15 dinara po litru, a na razne vrste kačkavalja 30 dinara po kilogramu.

-Upozoravali smo državu da je jesenas nanela nesagledivu štetu proizvodjačima mleka, davanjem dozvola za uvoz mleka i sira, a kada je ukinula zabranu uvela je delimične mere zaštite, a jedna od njih je minimalan prelevman za uvoz sira iz EU od svega 30 dinara po kilogramu, a trebalo bi da bude najmanje 350 dinara da bi se smanjio uvoz, rekao je Trajković.

Zbog toga su, prema njegovim rečima i mlekare i trgovački lanci nastavili da kupuju po bagatelnim cenama sir i mleko u EU jer tamošnjim poljoprivrednicima dodeljuje ogromne subvencije i uvoze ga u Srbiju i uništavaju domaće tržište.

Dodao je da je država ostavila otvorene granice prema Bosni i Hercegovini, Albaniji i Severnoj Makedoniji i u januaru je uvezena ogromna količina kačkavalja po bagatelnim cenama zbog čega je smanjen otkup domaćeg mleka.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Zbog toga su, kako je rekao, mlekare smanjivale cenu domaćeg, otkupljenog mleka i do 20 dinara po litru i da sada kasne u isplati oko mesec dana. Najviša cena mleka koju mlekare sada plaćaju u Srbiji je 70 dinara po litru, a u prodavnicama je skoro 200 dinara.

RTS je objavio i da je zahtev stočara da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka, i kontroliše uvoz. Proizvođači mleka traže sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.