Pronađeno kompromisno rešenje, poljoprivrednici odlaze kućama

 

Predstavnici sedam ujedinjenih udruženja poljoprivrednika, čiji članovi su pet dana protestvovali širom Srbije,  nakon skoro 6 sati pregovora, prihvatili su novu ponudu republičke vlade.

 

 

ČITAJTE I: Počeo je 90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

 

 

Kako je za Agroportal.rs rekao Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, u 19 sati traktori su sklonjeni sa ulica, a blokade puteva prekinute.

-Postignut je dogovor da subvencije po hektaru za ovu godinu budu 18.000 dinara. Kome je upaćeno 9.000 dinara dobiće doplatu, a kome do sada nisu isplaćena ova direktna davanja dobiće dogovorenu sumu u celini, objašnjava Kleut.

On dalje kaže da je dogovoreno ukidanje polovine naknade za odvodnjavanje za ovu godinu, dok će ova naknada naredne godine biti u potpunosti ukinuta.

-Takođe je dogovoreno da se od početka sledeće godine iz agrarnog budžeta izdvoji novac za regresirano gorivo tzv. plavi dizel i to 100 litara, kaže Kleut.

Na pitanje da li su ovim ishodom pregovora poljoprivrednici zadovoljni, naš sagovornik kaže da su očekivanja bila veća ali, došlo se do kompromisnog rešenja.

-Svaki napredak i svaki dinar u proizvodnji poljoprivrednicima znači jer smo stvarno u izuzetno teškoj situaciji i nastojimo da opstanemo, kaže Dragan Kleut i dodaje da je odluka doneta na zajedničkom sastanku njihovih udruženja.

Podsećamo, pre dva dana Vlada Srbije je usvojila više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana i premija za mleko.

-Prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na kondenzovano (evaporisano) mleko u iznosu od 300 dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Takođe, biće povećane i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823.

-Premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Ove mere sadržane su u predlozima izmena i dopuna Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za 2023. godinu, Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godini i Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto. Agroportal.rs