Protest proizvođača paradajza zbog niske cene danas u Leskovcu

 

Proizvođači paradajza iz Leskovca najavljuju za danas pre podne proteste zbog niske cene ovog povrća na kvantaškoj pijaci u tom gradu, prenosi FoNet.

-Biće to mirni protesti, samo da narodu podelimo paradajz, pošto ionako više to nemamo kome da prodamo. Ne želimo da ga, kao prošle godine, bacamo, da punimo kontejnere… Ovako, neka ga narod bar besplatno jede, rekao je za FoNet Dušan Kocić iz gazdinstva Kocić.

Očekuje se da će na protestima, koji će se održati danas na prostoru između marketa “Lidl” i “Roda”, biti petnaestak proizvođača, a planiraju da održe još jedan protest na kome će, takođe, besplatno deliti paradajz koji su proizveli u svojim plastenicima.

Objašnjava nam da je paradajz trenutno na leskovačkoj Kvantaškoj pijaci deset dinara po kilogramu i da ne može da se proda, a da je njegova cena po marketima desst puta viša i iznosi 100 dinara.

-Ja imam oko 20.000 biljaka. Paradajz je neprskan i svako ko hoće može da dođe i da proveri sve to na licu mesta. Moje gazdinstvo može da nabere 20-30 tona paradajza u jednoj berbi. Paradajz je u folijama, prešli smo na plasteničku proizvodnju, ne radimo na otvorenom polju, gde  ubije grad, muve…  Plaćam sezonske radnike, koje osiguravamo preko zavoda. Po ceni od 10 dinara po kilogramu nama se ne isplati ni da ga beremo, objašnjava Kocić.

Foto: Pixabay

Ostavite komentar