Protest zaposlenih Zemljoradničke zadruge “Agro Klek”

 

Opstanak jedne od najuspešnijih zemljoradničkih zadruga u Vojvodini, „Agro Klek“ iz Kleka, doveden je u pitanje, zbog restitucije državne zemlje. Agencija za restituciju, naime, planira da oranice koje obrađuje ova zadruga koristi za povraćaj građanima koji potražuju poljoprivredno zemljište.

Zaposleni u „Agro Kleku“ se ne mire sa tim. Zato su prvo organizovali protest upozorenja na njivama koje su predmet restitucije, a zatim i ispred Gradske kuće u Zrenjaninu.

Direktor Zemljoradničke zadruge „Agro-Klek“ Radovan Bokić tvrdi da je zemlja, koja je danas predmet postupka restitucije, pre nekoliko godina legalno uknjižena na osnovu Zakona o zemljoradničkim zadrugama.

Radovan Bokić, direktor ZZ „Agro Klek“ iz Kleka

– Zakon o zemljoradničkim zadrugama je propisao da zadruge uknjiže društvenu imovinu bez dokazivanja. Mi smo na osnovu toga upisali vlasništvo nad zemljom i tako nešto ne bi bilo moguće da nije po zakonu. Prosto je neverovatno da sada planiraju da nam uzmu zemlju, pod izgovorom restitucije, i da je vraćaju potražiocima, ne iz Zrenjanina, već iz Pančeva, Sakula, Sefkerina i Idvora, kao da tamo nema državne zemlje – naglašava Bokić.

Zadrugari navode da je u planu da im se oduzme 400 hektara zemlje i da se, pritom, zauzvrat ne nudi nikakvo drugo rešenje. Zanimljivo je da je reč o zemlji koja se nalazi nadomak buduće obilaznice i čija je cena skočila, pa sumnjaju da nekome možda odgovara i da se prevede u građevinsko zemljište.

U ZZ „Agro Klek“ navode i da na području grada Zrenjanina, odnosno u neposrednoj okolini, ima dosta državne zemlje koja bi mogla da posluži za vraćanje u postupku restitucije. Grad Zrenjanin je samo u ovoj godini oglasio za izdavanje u zakup 9.000 hektara državne zemlje, dodaju zadrugari iz Kleka.

– Samo u Kleku se nalazi 600 hektara državne zemlje. Pitam se za koga je čuvaju, a nama je oduzimaju. I u okolini ima toliko državne zemlje, ali su zapeli da uzmu baš našu. Ovde rade čitave porodice i oduzimanje zemlje bi ugrozilo naš rad – upozorio je Radovan Bokić.

ZZ „Agro Klek“ zapošljava oko 80 radnika. Obrađuje 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta, ima godišnju proizvodnju od pet miliona litara mleka i stočni fond od 1.200 krava, od kojih je u sistemu muže gotovo 600. Takođe, zadruga sir izvozi u Rusiju.

Izvor: Zrenjaninski.com

Ostavite komentar