Protesti poljoprivrednika stigli u Brisel pred Evropski parlament

 

Protesti poljoprivrednika, koji su preplavili Evropsku uniju od Berlina do obronaka Pirineja, stigli su u sredu do glavnog grada unije, Brisela.

Za četvrtak je najavljeno „pokretanje strateškog dijaloga“ Evropske komisije s poljoprivrednim sektorom. Učesnici tamošnjih protesta su izneli brojne optužbe na račun evropskih birokrata i tehnokrata, ekoloških propisa i konkurencije iz država koje nisu članica, uključujući Ukrajinu, prenose mediji.

Briselski portal „Politiko“ piše da se stotinak francuskih farmera uputilo autobusima do Evropskog parlamenta, a AFP navodi da su im se tamo pridružili predstavnici flamanskog sindikata poljoprivrednika.

 

 

ČITAJTE I: Nemački poljoprivrednici najavljuju nove proteste

 

 

 

Prethodnih nedelja hiljade farmera su širom Evrope izašle na ulice i puteve, s tvrdnjom da se na njih neproporcionalno svalio teret evropskih nastojanja da smanji emisije „gasova staklene bašte“, a traže i da ih vlade država članica izdašnije finansijski podrže – piše „Politiko“.

Foto: Pixabay

Asošijeted pres konstatuje da su poljoprivreda i hrana „politički vidljivi“ jer su deo porekla same Evropske unije. Zato upozorava da bi taj sektor mogao da se pretvori u vruće političko pitanje pred izbore za Evropski parlament u junu i da tradicionalne političke grupacije gurne u defanzivu pred naletom populističkih i krajnje desničarskih partija koje su osetile priliku za sebe.

U Brisel su došli i predstavnici ultradesničarskih partija da iskoriste protest poljoprivrednika za širenje svojih ideja i pozvali ih da glasaju za njih na evro-izborima. U Evroparlamentu se donose poljoprivredna pravila i utvrđuju finansijske obaveze.

Foto: Agroportal.rs

Učesnici protesta, gnevni zbog propisa i tereta obaveza, poručuju da im je dosta svega i upiru prstom u tehnokrate kao krivce.

AP navodi da je to refren koji se čuje širom Evropske unije, s obzirom da poljoprivrednici moraju da se prilagode klimatskim promenama, strožim ekološkim propisima i sporazumima o slobodnoj trgovini sa globalnim poljoprivrednim kompanijama. poljoprivrednici smatraju da se ti sporazumi prave na njihovu štetu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Mali poljoprivrednici stoje iza mnogih protesta svoje branše širom Evrope, i žale se da ih primena cepidlački postavljenih evropskih pravila tera da provode sate za svojim laptopima umesto da se bave poljoprivredom, a takođe od njih iziskuju tolika ulaganja da ih to tera prema bakrotu.

Evopska unija i vlade zemalja članica tvrde da ih klimatske promene i zagađenje od poljoprivrede teraju na drastične mere, a te mere su sada izazvale gnev, piše AP.

Izvor: Beta