Prva Srpkinja u finalu za nagradu evropskog pronalazača godine

Svake godine dodeljuju se prestižne nagrade Evropskog zavoda za patente za ponalazača godine u nekoliko kategorija. Ove godine, u listi finalista koja je objavljena 4. maja, po prvi put se nalazi i jedna naučnica iz Srbije, Gordana Vunjak Novaković, i to kao jedna od tri finalista za kategoriju nagrada za životno delo. Rad Gordane Vunjak Novaković, jedne od najcitiranijih inženjera na svetu u oblasti regenerativne medicine, doveo je do mogućnosti zamene istrošenih ili bolesnih tkiva i organa pacijenata, čime im se pruža šansa za bolji život. Izuzetan doprinos naše naučnice u ovoj oblasti uključuje osmišljavanje nove tehnike koja koristi bioreaktor za oponašanje uslova u ljudskom telu u cilju kultivisanja anatomski preciznih zamenskih tkiva iz ćelija pacijenta. Ceremonija dodele priznanja dobitnicima nagrada će biti održana prenosom uživo 17. juna 2021. godine u 19 časova, a do tada možete glasati onlajn za finaliste u različitim kategorijama. Podržimo našu naučnicu u kategoriji „Lifetime Achievements“ na sledećem LINKU https://www.epo.org/news-events/events/european-inventor/finalists/2021/vunjak-novakovic.html

-Tokom svoje naučne karijere, Gordana Vunjak-Novaković dala je ogroman doprinos inženjerstvu tkiva, jednom od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života, rekao je predsednik Evropskog zavoda za patente Antonio Kampinos, saopštavajući imena finalista za 2021. Godinu i dodao da enjena naučna inovacija, preduzetnički način razmišljanja i patentirani pronalasci nude mogućnost bezbednije rehabilitacione medicine kod mišićno-koštanih, srčanih i plućnih stanja, otvarajući vrata novom dobu regenerativne medicine.

Evropski patent za metodu regeneracije kostiju koju je razvila Vunjak-Novaković odobren je 2016. godine. Po njenim rečima, patenti su bili presudni za pomak njenog istraživanja u komercijalnu upotrebu.

-Ako vidimo da imamo tehnologiju koja može da se patentira – što znači nešto što nije očigledno, a moglo bi da napravi veliku razliku u nekoj oblasti nauke, inženjerstva ili medicine, tada uvek podnosimo privremenu patentnu prijavu, pre nego što o tom otkriću počnemo da govorimo na naučnim skupovima ili objavimo naučni rad, kaže Gordana Vunjak-Novaković .

Sa više od 53.400 citata i više od 420 članaka u naučnim časopisima, Vunjak-Novaković danas spada među najcitiranije inženjere na svetu, a tokom svoje karijere dobila je brojne nagrade i priznanja. 2007. postala je prva žena inženjer koja je održala direktorsko predavanje na Nacionalnom institutu za zdravlje, a sledeće godine primljena je u Međunarodnu kuću slavnih žena u tehnologiji. Ona je prvi inženjer u istoriji Univerziteta Kolumbija promovisan u rang „University Professor“, koji ima samo petnaestak aktivnih profesora, od preko četiri hiljade angažovanih na tom univerzitetu. Vunjak-Novaković je i jedina žena na Kolumbiji izabrana u četiri američke akademije (Inženjerstvo, Medicina, Nauka i umetnost, Pronalazaštvo).

Uz EpiBone, koji trenutno ima 20 zaposlenih i privukao je više od 10 miliona evra investicija, Vunjak-Novaković je suosnivač još tri kompanije. Tu spadaju TARA Biosystems, koji izrađuje srcoliko tkivo za upotrebu u testiranju lekova; Xylyx Bio, koji proizvodi materijal specifičan za tkivo kako bi podržao rast ćelija; i Immplacate Health, koja koristi matične ćelije za suzbijanje različitih autoimunih i zapaljenskih poremećaja. Trenutno istražuje da li bi njihova tehnologija mogla da oporavi pluća oštećena usled KOVID-19, i testira novi tretman zasnovan na inhalacionoj terapiji, gde aktivnu komponentu leka predstavlja molekul koji izlučuju matične ćelije.

Uz preduzetničku i naučnu izvrsnost, Vunjak-Novaković je pokazala i impresivnu posvećenost podršci kolegama i negovanju nove generacije istraživača, obučivši preko 150 mlađih predavača, kliničkih saradnika, post-doktoranata, studenata medicine i postdiplomaca, od kojih su mnogi predavači na univerzitetima širom sveta ili rukovodioci u biotehnološkoj industriji. Mentorsku ulogu smatra jednim od najznačajnijih aspekata svoje karijere.

– Mentorstvo je najbolja i najvažnija komponenta onoga što radimo u akademskoj zajednici. Budućnost inženjerstva i medicine počiva na mladim talentima koji se bave naučnim istraživanjima, kaže ona.

Više o finalistima u svim kategorijama kao i o samom događaju možete videti na stranici Evropskog zavoda za patentehttps://www.epo.org/

Izvor: Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije

Foto: Evropski zavod za patente (Europen Patent Office)

Ostavite komentar