Prvi Festival grašca zakazan za 10. jun

Prvi festival grašca, jedne od najpoznatijih regionalnih sorti vinove loze, biće održan 10. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi.

 

 

 

ČITAJTE I: Da li ukrštanje autohtonih sorti grožđa daje superiornije potomstvo?

 

 

 

Na terasi sa pogledom na Novi Sad, ispod hotela „Leopold“, okupiće se više od 30 vinarija koje proizvode grašac. Degustiraće se njihova vina, a vinari, kao i posetioci – i stručnjaci i laici – podeliće iskustva i znanja o ovoj drevnoj i veoma važnoj sorti.

Grašac je duboko ukorenjen u vinarsku tradiciju sliva Dunava i našeg dela Evrope, a u Srbiji je najrasprostranjenija sorta u vinogradima. Na Fruškoj gori je grašac prisutan vekovima unazad, a prvi pomeni o njemu dolaze baš sa ove planine.

Festival je deo manifestacije Dani grašca, u okviru koje će biti održana konferencija o grašcu, kao i međunarodno ocenjivanje vina GROW du Monde. Deo programa odvijaće se i van Novog Sada – grupa vinskih stručnjaka posetiće i obići vinograde Fruške gore i tako se upoznati sa teroarom u kome grašac daje izvanredne rezultate.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Kako navode u Udruženju vinara i vinogradara Fruške gore, cilj ovog festivala, kao i celog programa Dani grašca, jeste da se skrene pažnja javnosti na ogromne potencijale ove sorte.

– Grašac je sorta koja gradi reputaciju na tržištu i međunarodnim takmičenjima kao grožđe velikih i šarolikih mogućnosti. Od vina po kojima ovu sortu najviše poznajemo, svežih suvih belih vina, do odležalih vina pa čak i slatkih predikatnih, izražajna paleta grašca izuzetno je široka. Festival je prilika da se vinoljupci uvere u to da grašac zaista može sve – navode u Udruženju, u kome kažu i da će na festivalu biti i zanimljivih gostiju iz inostranstva.

Ulaz i degustacija vina su besplatni.

Izvor: Vino&fino

Foto: Vino&fino, Facebook

 

Ostavite komentar