Radović: Ovogodišnja cena maline oko 300 dinara za kilogram

 

Berba malina u ariljskom kraju počinje za oko mesec dana i sve se češće postavlja pitanje, nakon, za malinare odlične 2022. godine, kakvu će cenu ove godine ponuditi hladnjačari.

 

-O ceni maline ne želim da licitiram jer je još uvek rano, ali prema nekim predviđanjima, kilogram maline plaćaće se 300 dinara uz tendenciju rasta cene do kraja berbe. Očekujemo da će malinari ponovo moći da biraju da li hoće zatvoren račun na tih 300 dinara ili da idu na otvoren račun, dobiju možda veću cenu ali da dele rizik sa hladnjačarima,  kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, a prenosi Tanjug.

 

ČITAJTE I: Dok duguju pare malinarima, mali hladnjičari sve bliže bankrotu

 

 

 

 

On naglašava da se prošle godine isplatilo ići na zatvorenu cenu ali je pitanje da li će hladnjačari to prihvatiti ove godine.  Još uvek ima dosta malinara kojima hladnjače nisu isplatile prošlogodišnji rod, pa će i ovogodišnja isplata biti teška.

Mnogi još uvek nisu naplatili prošlogodišnju malinu pa teže ide isplata prema malinarima.

-Početna otkupna cena će ove god biti daleko niža i uzimaćemo na otvoren račun, da vidimo gde je ko u ovoj priči, jer ne možemo više dozvoliti da gubimo 50 odsto, poručuje Radović.

Kao drugi razlog navodi se da niko nema ni mogućnosti da unapred i po fiksnoj ceni plati nešto što je unapred neizvesno i nesigurno.

-Zato sam siguran da se mora vratiti ono što je ranije bilo, kad se išlo na otvoren račun. Tada smo rizik snosili svi, od proizvođača do hladnjačara i tada niko nije gubio. A sada su hladnjačari apsolutni gubitnici u većini slučajeva kada govorimo o malini, kaže hladnjačar koji je želeo da ostane anoniman.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

On dodaje da je situacija sa drugim proizvodima, pre svega kupinom i višnjom daleko bolja jer je cena stabilnija i rizik je manji.

Kako bi uspele da prežive teško stanje na tržištu, prema rečima sagovornika, mnogi hladnjačari su spas potražili kod banaka, u kreditima i različitim aranžmanima.

Izvor: Agronews